Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 09.07.2023. 16:30

Šta je potrebno uraditi sa šljivom posle berbe?

Ubrane plodove treba što pre transportovati iz voćnjaka u pakirnicu, skladište ili fabriku za preradu

Šta je potrebno uraditi sa šljivom posle berbe?
Foto: Depositphoto/5PH
  • 222
  • 30
  • 0

Plodovi šljive su veoma osetljivi na nepovoljne promene nakon berbe, kao što su omekšavanje, dehidratacija i pojava truleži. Zbog toga, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Smederevo Biljana Nikolić, ubrane plodove treba što pre transportovati iz voćnjaka u pakirnicu, skladište ili fabriku za preradu.  

"Da bi se sprečilo kvarenje plodova, potrebno je da se oni posle berbe što pre rashlade. Time se odstranjuje najveća količina toplote koju su plodovi primili iz spoljašnje sredine i koja vrlo nepovoljno utiče na njihovu trajašnost i kvalitet", kaže savetodavac i dodaje da pored spoljašnje toplote, disanjem plodova se takođe oslobađa toplota koja dodatno povećava temperaturu ubranih plodova.

Podsetimo, berbu treba obavljati po suvom i tihom vremenu, najbolje u jutarnjim časovima, kada spadne rosa i u popodnevnim kada prođe najtopliji deo dana.

Na koje načine rashladiti plodove?

Rashlađivanje ubranih plodova je obavezna mera ako se planira čuvanje plodova u hladnjači ili njihov transport na udaljena tržišta duži od 24 časa. Postoji nekoliko načina za rashlađivanje plodova.

"Najjednostavniji način je držanje plodova u hlađenom skladištu na temperaturi od nula do jedan stepen Celzijusa. U cilju smanjenja transpiracije plodova, potrebno je da se u komorama obezbedi visoka relativna vlažnost vazduha", kaže Nikolićeva i dodaje da je drugi način rashlađivanja pomoću forsiranog vazduha veće brzine kretanja.

Posle berbe je potrebno što pre da se rashlade

Pomoću ventilatora hladan vazduh se, kako kaže, potiskuje da protiče između i oko bokseva sa plodovima. Brzina hlađenja je proporcionalna brzini kretanja vazduha, koja obično iznosi od jedan do šest metara u sekundi. Hlađenje plodova šljive pomoću forsiranog vazduha je dva do pet puta brže u odnosu na obično hlađeno skladište.

"Kod sorte šljive santa rosa utvrđeno je da je vreme potrebno za rashlađivanje plodova čija je temperatura bila 25°C na temperaturu od tri stepena iznosilo oko 65 minuta. Najefikasniji način rashlađivanja plodova je tzv. hidrohlađenje - hlađenje vodom", kaže stručnjak za voćarstvo i dodaje da se plodovi potapaju u hladnu vodu, koja je hlorisana da bi se smanjila pojava gljivičnih bolesti.

Dodala je da je nedostatak hidrohlađenja to što utiče na veću pojavu truleži ploda u toku čuvanja.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Plodovi šljive Biljana Nikolić Skladištenje šljive Disanje plodova Rashlađivanje šljive Trulež plodova


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva