Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteorološke (ne)prilike
  • 19.11.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Šta raditi sa borovnicom kada je u novembru toplo?

Iako je druga polovina novembra, list još nije opao, a zeleni vrhovi i dalje rastu. Šta treba raditi sada sa borovnicama, kako ih sačuvati i pripremiti za zimu i šta će se desiti ako i do kraja novembra potraje lepo vreme.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.193
  • 362
  • 0

Borovnica bi trebalo da je sada u fazi pripreme za zimsko mirovanje, ali u tome je sprečava novembarsko sunce i toplo vreme. Na mnogim biljkama pojavili su se zeleni izdanci. Saša Stojanović, koji godinama održava zasad borovnice u selu Balosave kod Gruže kaže da lepo vreme u novembru ne pogoduje biljkama.

Stojanović kaže da je najbitnije da zeleni vrhovi, kojih su se pojavili zbog produženog Miholjskog leta, odrvene, jer su oni najviše podložni izmrzavanju. "Ukoliko biljku zatekne mraz dok su vrhovi mekani, to će znatno uticati na rod sledeće godine. Treba imati u vidu da je najveći rod upravo u tim vrhovima. Zato je jasno zašto neće biti dobro, ako lepo vreme potraje. Vrhovi će zbog toplog vremena nastaviti da rastu i neće na vreme ući u fazu mirovanja. Biljka se neće blagovremeno povući u koren, nego će sokovi ostati u biljci. Dakle, pre prvih mrazeva bitno je da sama biljka povuče sokove u koren. Kada stegne mraz, mekani vrhovi će "izgoreti", kaže Saša Stojanović iz Balosave.  

Borovnica bi trebalo da je sada u fazi pripreme za zimsko mirovanje

Čekaju prvu slanu da list otpadne

List na stablima borovnice, koji se u ovom zasadu uzgaja po sistemu hidroponije, delimično je opao. Stojanović kaže da borovničarima sada ništa drugo ne preostaje nego da čekaju.

"Čekamo željno prvu slanu, koja je sada najbitnija. Ona bi stagnirala biljku. U pripremi borovnice za zimu poželjno je odraditi tretmane biljke se bakrom i cinkom. To je jedino što proizvođači mogu da urade u ovom trenutku," dodaje Stojanović.

Borovnica inače dobro podnosi zimu i retki su proizvođači u Šumadiji koji su do sada imali problema sa izmrzavanjem. Ali, ranijih godina nisu se ni susretali sa ovako toplim novembrom. Dok iščekuju prvu slanu, mrazeve, sneg, preporučuju analize.

Borovničarima u Šumadiji u ovom trenutku ništa ne preostaje nego da čekaju hladne dane

Analiza supstrata u saksiji

"U svakom trenutku, još na početku vegetacije u zimskom periodu, možemo da uradimo analizu supstrata. Tako znamo da li borovnici treba nešto ili ima nečega previše. Nakon berbe isto radimo analizu lista i još jednu analizu supstrata i u svakom trenutku možemo da kontrolišemo biljku i korigujemo količine vode ili prihranu. Kada su biljke u saksijama onda bukvalno za svaku saksiju dobijemo njenu "krvnu sliku," kaže Saša Stojanović.

Borovničarima u Šumadiji u ovom trenutku ništa ne preostaje nego da čekaju hladne dane. Ko još nije obavio tretmane preparatima na bazi bakra i cinka, može to da uradi i da čekaju prvu slanu kako bi list otpao. To bi bio dobar znak da su se sokovi povukli u koren i da će biljke biti bezbedne u toku zime.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Borovnica Hidroponiski sistem Uzgoj borovnice Šumadija Balosava Gruža Supstrat Slana Saša Stojanović


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃