Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jug Srbije
  • 07.06.2016. 15:00

Šumska jagoda sve interesantnija

Proizvodnja šumske jagode nije u velikoj meri rasprostranjena u našoj zemlji. Zbog stabilne i visoke cene, uzgoj ove voćke je interesantan sve većem broju proizvođača u okolini Leskovca.

  • 11.366
  • 1.035
  • 0

Na jugu Srbije, u okolini Leskovca, sve je veći broj zainteresovanih za proizvodnju šumske jagode. O uzgoju ove voćne vrste se malo zna, zbog čega je i naš sagovornik, kako i sam priznaje, bio skeptičan. Detalje u vezi sa proizvodnjom šumske jagode predstavio nam je Miodrag Mihajlović iz sela Donje Sinkovce iz okoline Leskovca.

Mihajlović se za uzgajanje šumske jagode zainteresovao prošle godine, kada su iz lokalne hladnjače delili sadnice, kako bi stimulisali proizvodnju ovog voća. "Prošle godine, u proleće sam zasadio 20 ari. Tada su sadnice delili besplatno. Reč je o kultivisanoj sorti šumske jagode koja se zove Regina. Kada sam pokrenuo proizvodnju očekivao sam dobru zaradu, mada sam bio pomalo skeptičan", objašnjava naš sagovornik.

Proizvodnja šumske jagode nije uobičajena u našoj zemlji, tako da prošle godine i nije bilo mnogo zainteresovanih za besplatne sadnice. Ove godine situacija je drugačija, sadnice se prodaju, nema besplatnih, a sa druge strane u ovom kraju je sve veći broj zainteresovanih za kupovinu. Uzrok tome je izuzetno visoka i stabilna cena ovog voća.

Visoka otkupna cena, ali i troškovi proizvodnje

Šumska jagoda
Šumske jagode

Ovaj proizvođač ističe da je zadovoljan otkupnom cenom, ali da su isto tako visoki i troškovi proizvodnje, a naročito radne snage. "Početna cena šumske jagode iznosila je 350din/kg, sada je 400 dinara i očekuje se rast. Očekuje se cena od 500 i 550 dinara za kilogram. Tako je bilo prošle godine. Međutim, troškovi proizvodnje su takođe veoma visoki, posebno troškovi radne snage koju plaćamo jedan evro po kilogramu. Ali i pored toga sam veoma zadovoljan", kaže Mihajlović.

Najveći deo posla predstavlja berba jagoda. "Berba traje od maja do novembra, a vrši se svaka 2 ili 3 dana. Za berbu plaćamo 8-9 radnika koji dnevno naberu oko 200 kg, što znači da jedan radnik može da nabere između 1 i 2 kg jagoda za sat vremena" objašnjava Mihajlović.

Za proizvodnju šumske jagode bitna je nadmorska visina i hladovina

Zasad šumske jagode
Zasad šumske jagode

Prema rečima našeg sagovornika za proizvodnju šumske jagode najbitnija je nadmorska visina, koja treba da bude preko 500m i hladovina, koja se obezbeđuje mrežom za zasenu. Ostali uslovi koji se odnose na način prskanja, okopavanja i navodnjavanja su identični kao kod proizvodnje obične jagode. Proizvodnja se odvija na foliji sa dva reda 30 puta 40cm. Šumska jagoda je trogodišnja vrsta koja u prvoj godini daje 300g po biljci, u drugoj godini, kada je i pun rod 800g i u trećoj 300g po biljci.

U narednoj godini Miodrag planira da poveća površinu pod šumskom jagodom za još 50 ari. Svakome bi preporučio da se bavi ovom proizvodnjom, zbog visoke otkupne cene. Međutim, ističe da je za porodičnu proizvodnju dovoljna površina od 5-6 ari, a da je za veću površinu potrebno plaćati radnu snagu.


Tagovi

Šumske jagode Cena šumkse jagode Stimulisanje proizvodnje Lokalne hladnjače Leskovac Miodrag Mihajlović


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]