Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maline
  • 22.07.2019. 12:00

U cilju bezbednosti plodova - najvažnija je higijena berbe

Berba maline najvažnija je aktivnost u zasadu i veoma težak i složen posao koji mora da se obavi u relativno kratkom periodu. Malina ima veoma osetljive plodove koji slabo podnose transport i čestu manipulaciju tako da je uticaj čoveka u berbi ujedno i najvažniji.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 195
  • 16
  • 0

Berba maline najvažnija je aktivnost u zasadu i veoma težak i složen posao koji mora da se obavi u relativno kratkom periodu. Malina ima veoma osetljive plodove koji slabo podnose transport i čestu manipulaciju tako da je uticaj čoveka u berbi ujedno i najvažniji.

Virusi mogu napraviti najviše problema

U okviru svog redovnog rada i ove godine su savetodavne stručne službe sprovodile modul Primena dobre higijenske prakse u proizvodnji maline, koji podrazumeva intenzivnije aktivnosti savetodavaca za voćarstvo, u cilju unapređenja proizvodnje maline i to kroz česte posete i direktnu pomoć na poljoprivrednim gazdinstvima. 

"U proizvodnji veoma lako može doći do kontaminacije plodova maline virusima i bakterijama što može izazvati probleme pri izvozu, kada pošiljke robe budu vraćene ali može i da utiče na zdravlje potrošača. Virusi su posebno problematični jer se ne mogu uništiti pranjem, zamrzavanjem niti na bilo koji drugi način a plodovi maline mogu se zagaditi putem zemljišta, stajnjaka, vode, opreme za berbu, berača kao i putem sredstava za transport. Zato je važno da sve aktivnosti vezane za proizvodnju i otkup, budu sprovedene u higijenskim uslovima", naglašava Zlatica Krsmanović, savetodavac za voćarstvo.

Parcela mora biti udaljena od mogućih izvora zaraze

Prema njenim rečima, za bezbednost plodova najvažnija je higijena berbe a da bi se ona što lakše i kvalitetnije sprovodila na prvom mestu važan je izbor parcele za podizanje zasada. Oni ne treba da se podižu u blizini staja ili mesta gde se skladišti stajnjak, otpad ili gde se ispuštaju otpadne vode i osoka, a stajnjak koji će se koristi za đubrenje malinjaka, mora biti zgoreo. Upotrebu stajnjaka ograničiti na zimske mesece i rasturati ga od novembra do kraja februara, uz obavezno unošenje u zemljište i obradu.  

"Voda koje se koristi za navodnjavenje mora biti mikrobiološki i hemijski ispravna a nikako ne korisiti izvore koji su u blizini kanalizacije, izlivnih otpadnih voda, u blizini staja gde se cedi osoka i nekih drugih mesta koji mogu izazvati kontaminaciju izvora vode. Za pranje ruku, ukoliko nema uslova za česmu, obavezno postaviti kantu sa slavinom, sapun i papirni ubrus za brisanje ruku, kao i dezinfekciono sredstvo. Ta voda ne treba da teče u zasad već pored ili u kantu", objašnjava Krsmanović. 

Toaleti ali i mesta za odmor neophodni u svakom zasadu

Pre podizanja zasada neophodno je postaviti i toalete koji mogu biti i montažni ali u svakom momentu moraju imati toalet papir i održavati ih čistim raznim dezinfekcionim sredstvima. Obezbediti stolove, klupe za odmor radnika ali obezbediti i hladovinu za odlaganje ubranih plodova. Gajbice sa plodovima ne bi trebalo držati na zemlji i za tu priliku obezbediti palete, cigle ili daske, kako bi se obezbedilo adekvatno mesto za smeštaj pre transporta plodova

Ruke redovno prati

Ono što je ipak na prvom mestu je higijena samih berača. Redovno moraju da peru ruke sapunom posle svake berbe, pauze, posle jela ili upotrebe toaleta. Ukoliko se koriste rukavice, ona služe za jednokratnu upotrebu, a ruke pre stavljanja rukavica dobro oprati i obrisati. "I odeća i obuća berača mora biti čista, a u zasadu se ne sme pušiti za to mora da postoji odgovarajuće mesto. Osobe sa simptomima dijareje, povraćanja nikako ne bi smele da beru malinu", objašnjava savetodavac. 

 Veliku pažnju treba posvetiti i higijeni opreme za berbu a pre svega same gajbice moraju biti čiste. Pre svake berbe redovno ih oprati i dezinfikovati a kako objašnjava Krsmanović to bi trebalo da urade hladnjače i da svaki put pri zameni daju čistu ambalažu. Gajbice ne bi smele da se koriste u druge svrhe i kada se ne koriste čuvati ih u zatvorenom skladištu.

Plodovi ne smeju biti u kontaku sa zemljom 

Veoma često, proizvođači se savetuju da plodove beru direktno u gajbice, a ne u kantice da bi se izbeglo dodatno prebacivanje a potom i oštećenje plodova. Prilikom berbe, gajbu u koju se beru plodovi držati na nosaču ili drugoj obeleženoj gajbici kako bi se izbegao kontakt plodova sa zemljom.

Berba maline - iskustvo jednog proizvođača

"Najjednostavnije je mat lepljivom trakom oblepiti gajbicu koja će biti na zemlji i na koju ćete staviti gajbu u koju berete plodove. U tu svrhu mogu da se koriste i one koje su druge boje", precizirala je Krsmanović i dodala da se i transportna sredstva moraju redovno čistiti, pre i posle prevoza plodova posebno ako se njima prevozi stoka, stajnjak ili druge materije koje mogu kontaminirati plodove. Za dezinfekciju najbolje korisititi sredstva za prehrambenu industriju. 

"Uspešnost sprovedene higijene proverava se uzorkovanjem i mikrobiološkom analizom plodova gde se testiraju na prisustvo Escherichia coli i Salmonela sp. kao i noro virusa. Možemo se pohvaliti da prošle i ove godine na teritoriji koju pokriva moja savetodavna služba a to su Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik nije zabeleženo prisustvo ovih virusa i proizvođači su dobro sprovodili neophodne higijenske mere, svesni da samo na taj način mogu održati kvalitet berbe i samih plodova", zaključuje savetodavac. 


Tagovi

Proizvodnja maline Berba Virusi Higijena branja Pranje ruku Kontaminirani plodovi Zlatica Krsmanović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.