Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabukin smotavac
  • 09.07.2020. 13:00

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca

Jabukin smotavac (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima jabuka od svih štetnih insekata. Voćari koji uzgajaju krušku takođe imaju probleme sa ovom štetočinom.

Foto: Bojan Kecman
  • 286
  • 35
  • 0

Jabukin savijač ili smotavac (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima jabuka od svih štetnih insekata. Voćari koji uzgajaju krušku takođe imaju probleme sa ovom štetočinom. Oni uzgajivači koji ne žele da štite svoja stabla sa insekticidima nemaju veliki izbor sredstava. Jedna od retkih su Granupom (virus koji deluje na probavni sistem gusenice savijača), sredstva sa aktivnom materijom azadiraktin, dobijena od Nim biljke iz Indije i fermentisani ekstrakt belog i crvenog luka.

Nemojte da se iznenadite ako preparati na bazi azadiraktina svako malo imaju drugo ime, važno je da obratite pažnju na prisustvo aktivne materije azadiraktin koja sprečava hranjenje larve smotavca. Pomaže i pelin, kopriva koja odstoji dva, tri meseca ili sirće (9 % ili 11% alkohola).

Čađava krastavost proizvođaču jabuke iz Vranja obrala rod

Pomažu začini i mleko

U suzbijanju ove štetočine možete da koristite i čili papričice, ljuti mleveni biber i papriku, rasol. Dovoljno je po 200 grama ovih namirnica na 100 litara vode. Ova sredstva deluju protiv gusenica jer im nagrizaju meku površinu tela. Zaštita nije garantovana jer treba pogoditi vreme prskanja, odnosno, kada su jaja crna, pred samo piljenje. Začini mogu da se kombinuju sa koprivom i pelinom.

dc
Tek položeno jaje smotavca na listu kruške

Primećeno je i da domaće, nekuvano, mleko deluje na ovu štetočinu. Materije u mleku teške su za probavni trakt gusenice savijača i njegova primena u odnosu sa vodom 1:10 ili mešanje sa gore navedenim sredstvima, može da garantuje popriličnu dobru zaštitu od smotavca. Takođe bi trebalo tretirati pred samo piljenje gusenica.

Bakterioza ervinija ponovo napada voćnjake, zaštite ih duvanom

Koristite feromonske klopke

Leptir savijača pojavljuje se već u drugoj polovini aprila i borba protiv njega traje do berbe. Imago je sivo mrke boje i kada se u feromonskim klopkama, kojih je dovoljan jedan par za jedan hektar, ulovi šest do 15 leptira nedeljno, potrebno je izvršiti suzbijanje. Jedan feromon traje 4 - 6 nedelja. Let imaga traje dugo i može da dođe do preklapanja generacija ako su izuzetno visoke dnevne temperature.

cd
Dovoljan je jedan par feromonskih klopki na jedan hektar zasada

Velika šteta u voćnjacima

Štetu naročito pravi druga i treća generacija i može da ošteti i do 90% plodova. Zato je važno da se tretmani obave u prvoj polovini jula i avgusta, a često i u septembru jer berba jabuka traje do druge polovine oktobra. Gusenica izaziva crvljivost plodova, ubušuje se u plod, grize meso, bušeći kanale, a izlučevine izbacuje napolje.


Foto prilog


Tagovi

Jabukin smotavac Nim biljka Nim ulje Azadiraktin Ozoneem trishul Sirće Domaće mleko


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.