Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksperimentalna poljoprivreda
  • 25.07.2017. 12:15

Uzgoj borovnice u plasteniku

Slobodan Todorović iz sela Vlaška kod Mladenovca odlučio je da neiskorišćeni plastenik pretvori u zasad borovnica u vreme dok proizvođači ovog voća još uvek istražuju najbolje načine uzgoja na našem podneblju.

Foto: Biljana Nenković
  • 6.333
  • 325
  • 0

O borovnicama se u Srbiji sve više priča kao o voću koje bi u budućnosti moglo da bude profitabilno za proizvođače. Sve više se i sadi, iako je evidentno da srpski poljoprivrednici nemaju mnogo iskustva sa gajenjem borovnice.

I dok ostali još uvek plaćaju danak neiskustvu i isprobavaju da li je bolji način u hidroponici ili u zemlji, mladi Slobodan Todorović iz sela Vlaška kod Mladenovca, odlučio je da ode korak dalje. Eksperimentalno je zasadio borovnicu pod plastenikom.

Na 300 kvadrata 280 sadnica

Todorović se inače bavi živinarstvom, a na imanju je imao jedna slobodan plastenik, pa je odlučio da okuša sreću.

"Nisam nigde video borovnicu pod plastenikom, a imao sam jedan koji nije bio zauzet i nisam hteo da baš bude bez ičega. Pošto mi od toga ne zavisi egzistencija, a o borovnici svi pričaju, rešio sam da probam. Imam trenutno 280 sadnica na površini od 300 kvadratnih metara. Zasad je u trećoj godini", kaže Todorović.

Eksperimentisanje u slobodnom plasteniku

Očekuje tri kilograma po biljci

On je na banku zasadio sortu djuk i uveo sistem za navodnjavanje. U bankovima je, tvrdi Todorović, odgovarajući supstrat i đubriva koja se tope na određenoj temperaturi.

"Ta đubriva se tope iznad 18 stepeni Celzijusovih. Sporo se i konstantno razlažu i biljka uvek ima ono što joj treba. Naravno, podesio sam i da vlažnost zemljišta bude optimalna. Kroz sistem za navodnjavanje puštam i prihranu povremeno. Kakav će biti krajnji efekat, još ne znam, ali biljke lepo napreduju. Sledeće godine očekujem prinos od 600 do 700 grama po biljci, a u drugoj godini pune rodnosti oko tri kilograma", dodaj Todorović.

Borovnica ne mora da bude žbunasta?

Da li je u pravu, saznaće već sledeće godine. Kaže da se za eksperimentisanje odlučio baš zato što svi tvrde da borovnica mora da bude žbun. U ovu avanturu upustio se uz pomoć iskusnog poljoprivrednog tehničara i svog komšije Radoslava Jovanovića.

Sledili primer iz Nemačke

Obojica su istražujući o ovoj temi naišla na stabla borovnice u Nemačkoj stara po 60 i više godina, čiji je prečnik stabla svega desetak centimetara, a visina biljke do 2,5 metra.

"Igrom slučaja smo naišli na taj podatak i u razgovoru sa njim video sam da je raspoložen da probamo. Dakle, borovnica ne mora da bude žbun. Kod žbunastog načina uzgoja, biljka je prepuštena sama sebi, a na ovaj način želimo da dokažemo da se njen rast i razvoj može strogo kontrolisati pravilnog rezidbom. Tako mi određujemo šta će gde biti na biljci. Ceo posao trebalo bi da rezultira solidnim prinosima. Razmak između biljaka je 80 centimetara, a prored 1,5 metar", kaže Jovanović, koji se decenijama profesionalno bavi rezidbom.

Foto: Biljana Nenković

Tagovi

Borovnica u plasteniku Slobodan Todorović Banak Supstrat Vlaška Mladenovac Hidroponika Djuk


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u