Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orasi u Rumuniji
  • 26.04.2019. 19:00

Uzgoj oraha u Rumuniji munjevito raste

Iako domaća proizvodnja uglavnom zadovoljava lokalnu potražnju za orasima, rumunski potrošači oslanjaju se na uvoz badema i pistaća.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 800
  • 35
  • 0

Proizvodnja oraha u Rumuniji jača poslednjih godina zbog povoljnih vremenskih uslova i novih zasada. Rastuća potražnja, profitabilnost i subvencije Evropske unije, podstiču interes među uzgajivačima. Iako domaća proizvodnja uglavnom zadovoljava lokalnu potražnju za orasima, rumunski potrošači oslanjaju se na uvoz badema i pistaća.

Izvoz orašastog voća u Rumuniji porastao je za 75 odsto u poslednjih pet godina, pri čemu bademi čine više od polovine američkog izvoza.

Sve veći interes velikih proizvođača za uzgoj oraha

U 2017. godini, Rumunija je bila najveći proizvođač oraha u EU i među deset vodećih svetskih proizvođača. Zasadi oraha povećavaju se u čitavoj Rumuniji, iako su glavna uzgojna područja u Karpatima, kao i u severozapadnim, severoistočnim i južnim regijama. Stabla oraha dobro uspevaju na različitim temperaturama, iako produženo toplo i suvo vreme može negativno uticati na njihov uzgoj. Vremenski uslovi u 2017. i 2018. godini bili su posebno povoljni, što je rezultiralo većim prinosima, objavljeno je u izveštaju USDA GAIN.

Iako mali poljoprivrednici drže većinu rumunskih zasada, postoji sve veći komercijalni interes među većim i intenzivnijim proizvođačima, od kojih mnogi žele iskoristiti subvencije EU, a proizvodnja oraha nudi mogućnosti onima koji su voljni dugoročno ulagati. Uprkos dugim vremenskim okvirima koji su potrebni za sazrevanje stabala, proizvodnja oraha zahteva manje ručnog rada od ostalih zasada. Osim primarne proizvodnje, moguće je povećati dodatu vrednost, uključujući preradu i pakovanje oraha.

Procenjuje se da se broj stabala oraha neznatno povećao u 2018. godini u odnosu na 2017., proizvodeći oko 44.000 tona oraha, nešto niže nego godinu ranije.

Uprkos visokoj proizvodnji, Rumunija ima nekoliko slabosti

Iako je najveći proizvođač oraha u EU, Rumunija nije glavni igrač na evropskom tržištu. To se može pripisati izvesnim slabostima, kao što su nedoslednost u kvalitetu, kratak rok trajanja, loše pakovanje i generalni nedostatak dobrog marketinškog nastupa. Izvoz oraha u 2018. godini pao je za 15% nakon povećanja od 11 odsto u 2017. Glavna izvozna tržišta su Holandija, Francuska, Nemačka, Hrvatska, Slovenija i BiH. Osim oraha, Rumunija izvozi i lešnike, uglavnom u Italiji.

Što se badema tiče, rumunske površine su male i koncentrisane su u jugozapadnom delu zemlje, gde mediteranska klima nudi dobre uslove za razvoj zasada. Potražnja se gotovo u potpunosti zadovoljava uvozom.

Prema GfK Research Company, u 2017. godini orasi su činili gotovo 60% tržišta, a slede ih kikiriki sa jednom trećinom i pistaći i bademi sa po tri i četiri odsto.

Zdravi recepti uključuju sve više orašastih plodova

Ulje oraha postaje sve popularnije zbog svojih zdravstvenih prednosti. Potražnja za orasima povezana je sa pozitivnom dinamikom tržišta žitarica, pomešanih sa žitaricama ili drugim sušenim voćem. Očekuje se da će se potražnja nastaviti širiti jer recepti za zdrava jela uključuju više orašastih plodova i potrošači usvajaju zdravije prehrambene navike.


Tagovi

Rumunija Orasi Izvoz Proizvodnja oraha Bademi Pistaći Orašasti plodovi


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃