Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.07.2019. 16:00

Voćari u kuršumlijskom kraju proizvode isključivo organsku malinu

Iako je skoro nemoguće zamisliti uzgoj voća i povrća bez upotrebe pesticida, ipak postoje oni koji su se u potpunosti okrenuli čistoj organskoj proizvodnji. To su proizvođači malina i kupina u Topličkom kraju naše zemlje.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 208
  • 62
  • 0

Maline u planinskim selima Kuršumlije u poslednjih deset godina proizvode se bez upotrebe pesticida. Proizvođači u tom kraju proizvode ove voćarske kulture na više stotina metara na organski način čime, pored kvaliteta, njihovo voće dobija i veću cenu i sigurnu prodaju upravo zbog toga što ne sadrži u sebi proizvode hemijskog ili biološkog porekla.

Toplički kraj ima idealne uslove za razvoj organske proizvodnje

Da bi se voće proizvodilo samo organski, neophodno je da postoje odgovarajući klimatski uslovi, a ovaj kraj naše zemlje poljoprivrednicima pruža odlične klimatske uslove za proizvodnju. Priroda je skoro netaknuta, što je značajan faktor i preduslov za organsku proizvodnju. U selu Žuč oko stotinka domaćinstava posvećeno je proizvodnji maline i kupine. Time je selo Žuč postalo centar voćarske prizvodnje u Gornjoj Toplici.

Voće u Gornjoj Toplici bez hemije

Proizvođači iz ovog dela Srbije navode da ne koriste hemiju. Voćar iz sela Žuč kaže da njegova porodica u proizvodnji malina najviše koristi Slavol.

Slobodan Urošević iz sela Igrišta navodi da poljoprivrednici u ovom kraju imaju status eko proizvođača. Ističe da su do tog nivoa došli zahvaljujući organskoj proizvodnji, navodeći da se u svakom selu proizvodi ekološki zdrava hrana.

Za uzgajanje maline, kuršumlijski voćari koriste planinsku vodu

Kako bi voće bilo što kvalitetnije poželjno je da se koristi što više prirodnih resursa. U Selu Sagonjevu u Topličkom kraju za proizvodnju maline koristi se prirodna izvorska voda.

Poljoprivrednik iz tog sela Vučeta Aranđelović navodi da su proizvođači u Sagonjevu doveli prirodnu vodu iz planine što im, kako ističe, pomaže da kvalitet maline koju proizvode bude još veći.

Prema rečima Jovice Đinovića iz stručne službe Opštine Kuršumlija organska proizvodnja ima prioritet u tom kraju. “To je nešto što je idealno, prvenstveno za proizvodnju maline i jedan od uslova da sama, organska proizvodnja, poljoprivreda, ima neki prioritet ovde”, naglašava Đinović.

Kuršumlija godišnje izdvaja 20 miliona dinara za organsku proizvodnju

Poljoprivrednici u Topličkom kraju imaju i veliku pomoć od države u vidu podsticajnih sredstava, što im značajno olakšava proizvodnju i pomaže da kvalitet njihovih proizvoda bude na visokom nivou. Za organsku proizvodnju opština Kuršumlija godišnje izdvaja oko 20 miliona dinara iz budžeta. Time subvencioniše podizanje novih zasada i izgradnju mini hladnjača. Mnogi poljoprivrednici u tom kraju odlučili su da zaokruže proizvodnju kako bi povećali profit, prenosi RTS.

“Pravimo džem od malina, slatko, likere najviše, kompote, prelive za kolače, torte, sapunčiće, kreme, maske, kozmetiku”, navodi Biljana Lazić iz sela Žuč.

U Topličkom kraju, u cilju poboljšanja kvaliteta maline kroz razmenu iskustva i ocenjivanje proizvodnje, organizuje se malinijada skoro deset godina unazad.

Geografski položaj takođe ima veliki uticaj na samu proizvodnju, a idealna je i nadmorska visina od oko hiljadu metara. 


Izvori

RTS


Tagovi

Maline Organska proizvodnja malina Slobodan Urošević Vučeta Aranđelović Jovica Đinović Biljana Lazić Subvencije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃