Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivni korov
  • 18.05.2019. 10:00

Vrbovica: Invazivni korov je posledica preterane upotrebe glifosatnih herbicida

Uprkos tome što se vrbovica, invazivni strani korov spominje u literaturi više od jedne decenije, vrlo je malo poljoprivrednika, vinogradara i voćara, koji uopšte znaju za njega.

Foto: WikimediaCommons/R. A. Nonenmacher
  • 390
  • 22
  • 0

Epilobium ciliatum, (willowherb), vrbovica, po nekim podacima u Italiji poznata pod nazivom Epilobium tetragonum, cvetnica je iz porodice pupoljki (Onagraceae). Ta je vrsta poreklom iz Severne Amerike (Oregon), Južne Kanade i istočne Azije. Vodeći je korovni problem u rasadničkoj proizvodnji ukrasnog bilja i hortikulture u Oregonu. Invazivna je vrsta u većini Evropskih zemalja. 

Stigla je u severnu Evropu početkom 20. veka i brzo se proširila, dosegnuvši Finsku oko 1920. To je biljka vlažnih mesta, potočnih strana, jaraka, ribnjaka, vrtova, puteva, nedavno očišćenih područja, sve do nadmorskih visina oko 1200 metara.

Raste do 1,5 metar u visinu

Vrbovica je višegodišnja biljka, koja može da naraste i do 1,5 m u visinu. Lišće, stabljike i cvetovi prekriveni su dlakama i žlezdama. Cvetić je ružičaste boje u obliku trube, ima četiri ružičaste latice, koje su tako duboko urezane da izgledaju kao četiri para. Cvetić ima osam prašnika. Plod je uska, dlakava, ljuska debljine 3-5 (10) cm, koja se može držati na dugoj stabljici. Semenke su vrlo sitne i vetar ih može raznositi na vrlo velike udaljenosti.

Plod je uska, dlakava, ljuska (Foto: WikimediaCommons/Randy A. Nonenmacher)

Zavisno od vremenu nicanja, ljuske se otvaraju i vetar raznosi semenke od avgusta do septembra.

Pojava Epilobiuma u vinogradima 

Pojavi tog agresivnog korova u vinogradima u poslednje vreme i u voćnjacima, doprinela je prečesta primena herbicida na bazi aktivne materije glifosata. Razlozi su višestruki. 
Sistemični herbicidi na bazi glifosata (Cidokor, Global, Herkules, Boomefekt…) relativno su jeftini, a deluju na veliki broj korovnih vrsta u vinogradima i voćnjacima. Jedan od glavnih razloga pojave Epilobiuma je tretiranje vinograda neposredno pred početak rezidbe. Na taj način ukloni se velika većina korovnih vrsta upravo kad taj termofilni korov počinje da niče, pa mu se pruži tako reći čist teren. Epilobium se u prvo vreme javlja lokalno, ipak ako se svake godine nastavlja s prolećnom primenom glifosatnih herbicida, problem se širi neverovatno brzo.

Većina vinogradara zapazila je kako uobičajene koncentracije od 1 % u primeni glifosatnih herbicida ne deluju na navedeni korov pa su uskoro počeli primenjivati povišene koncentracije čak i do 2 %. Tako visoke koncentracije deluju na Epilobium isključivo ako je tek u fazi nicanja 10 -15 cm visine. Ako isti preraste visinu od 20-30 cm, ni koncentracije od 2 % više ne mogu zaustaviti njegov rast, cvetanje i osemenjivanje, dok u isto vreme maksimalno oslobađaju konkurenciju svih ostalih korova. Tretiran glifosatom Epilobium najčešće samo pocrveni i delimično se posuše donji listovi, dok vrh nastavlja s rastom i korov kasnije neometano cveta, semenke se šire vetrom.

Preporuke za kontrolisanje širenja Epilobiuma

  • Smanjivanje prečestih upotreba herbicida na bazi glifosata.
  • Ne težiti potpuno čistim vinogradima ili voćnjacima od svih korova, jer se tada oslobađa prostor ovom agresivnom korovu.
  • U voćnjacima i vinogradima kod prolećnih tretiranja glifosatima dodavati, u slučaju pojave ovog korova, zemljišni herbicid na bazi flazasulfurona.
  • Deo površina svake godine pokušati održavati čistim nekim drugim mehaničkim merama zaštite od korova 

Autor teksta: Adrian Horvat, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Invazivni korov Vrbovka Epilobium ciliatum Glifosat Suzbijanje