Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 02.04.2021. 12:00

Vreme je za preventivne tretmane protiv prouzrokovača infekcija voća

Kada se upotrebljavaju insekticidi, obezbediti zaštićenost oprašivača i ne tretirati zasade u vreme cvetanja voća. Prilikom prihrane, pored preporučenih sredstava, dodaju se takođe i bor, cink i urea (pet kilograma po hektaru). 

Foto: Bigstock/banedeki (ilustracija)
  • 284
  • 39
  • 0

Većina zasada jabuka nalazi se u fenofazi početka cvetanja. Prema rečima Dražena Čekića iz PSSRS, pregledom prouzrokovača čađave krastavosti plodova, kao i pegavosti listova (V. inaequalis) utvrđeno je da su stvoreni uslovi za infekciju sa prvom pojavom padavina.

Preporuka proizvođačima je da odrade preventivno tretiranje preparatima na bazi mankozeba, poštujući tačno predviđene količine i karencu.  

Proteklih dana temperature su bile nešto veće, evidentna su i javljanja prvih micelija patogena, koji su uzrokovači pepelnice jabuke (Phosphaera leucotriha), naročito kod sorti ajdared i jonagold. Kako nastupa hladnije vreme sa kišom, bilo bi dobro zaštiti voće sredstvima sa aktivnom materijom meptildinokap, u preporučenoj dozi.

U slučaju folijarne prihrane, može se pored navedenog dodati i bor zato što pospešuje razvoj cvetova, fertilnost plodova, kao i začeće i pravilan rast ploda. Takođe je potreban i cink zbog optimalnog odvijanja fizioloških procesa, a radi što boljeg stvaranja auksina, potrebnog za rast. Poželjno je još dodati i uree u količini od pet kilograma po hektaru. 

Kod tretiranja, paziti i na oprašivače 

I kruška se nalazi u fazi početka cvetanja pa joj predstojeća promena vremenskih prilika neće odgovarati. U tu svrhu, voćari bi trebali odraditi preventivni tretman, na bazi mankozeba. Može se primeniti preparat na bazi pirimetanila, u dozama koje su stručnjaci naveli, kako bi se suzbili prouzrokovači čađave krastavosti plodova illi pegovosti lista kruške (Venturia pirina).

Savet struke je i da se odradi vizuelni pregled zasada, zato što je u toku piljenje larvi zimske generacije kruškine buve (Cacopsylla pyri) i pravovremeno uočavanje štetnog praga prisutnosti insekta, važno je kako bi se odradilo prskanje voćnjaka na bazi aktivne materije abamektin.

Kruškina buva: Kada tretirati voćku i čime?

Kada se upotrebljavaju insekticidi, obezbediti zaštićenost oprašivača i ne tretirati zasade u vreme cvetanja voća. Prilikom prihranjivanja, pored preporučenih sredstava, dodaju se takođe i bor, cink i urea (u količini od pet kilograma po hektaru). 

Kod šljive, zavisno od lokacije voćnjaka i sorte, voćke se nalaze u fazama početka cvetanja pa do deset odsto otvorenih cvetova. Prognozirane padavine mogle bi da stvore odgovarajuće uslove za infekciju patogena koji uzrokuje sušenje cvetova, ali i grana šljive (Monilina laxa) pa je savet voćarima zaštita na bazi ciprodinila. Poljoprivrednici bi trebalo da poštuju uputstvo proizvođača, tačno predviđene doze i karencu. 


Tagovi

Zasadi voća Dražen Čekić Pepelnica jabuke Folijarna prihrana Čađava krastavost krušaka Zaštićeni oprašivači Sušenje cvetova šljiva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D