Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 30.07.2022. 12:00
  • Raški okrug, Kraljevo

Zaštita maline nakon berbe i zašto đubrenje KAN-om nije preporučljivo?

Sa berbom maline, radovi u zasadu nisu završeni. Obratite pažnju na fungicidni tretman, ali i na to kako treba sprovesti đubrenje.

Foto: Sonja Cvetković
  • 1.780
  • 161
  • 0

Malina je kultura koja zahteva agrotehničke i pomotehničke mere i nakon berbe. Nažalost, proizvođači su poslednjih godina, zbog niske cene, velike suše, loših imputa, drugih poslova na gazdinstvu, uglavnom izostavili negu plantaža u letnjem i jesenjem periodu.

Ubaciti i aminokiseline

Šta je neophodno da bi imali dobar i kvalitetan rod u narednoj godini odgovore nam je dao diplomirani inženjer Branko Galović iz Poljoprivredne stručne službe Kraljevo.

"Najbitnije je presecanje starih izdanaka do zemlje. Nakon berbe, sedam do 10 dana je obavezna zaštita, a zatim još jednu 15 dana nakon prvog tretmana", kaže Galović koji apeluje da se prilikom ove mere ubace i aminokiseline uz hranu koja bi pripremila izdanke za sledeću godinu.

Sa berbom, radovi u malinjaku nisu gotovi

"Uz fungicidni tretman, ubacijemo zaštitu i protiv insekata u grinja koji sve više ima u našim zasadima. Infektivni potencijal se nalazi na starim biljkama koje su dale prinos i mi njih moramo da uklonimo kako se infekcija ne bi širila na nove."

Zašto je navodnjavanje važno i posle berbe, a naročito u sušnim periodima i da li je dobro stavljati kan pred jesenji period, više u narednom videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Zaštita maline Fungicidni tretman Đubrenje maline Navodnjavanje maline Branko Galović


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.