Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od divljači
  • 05.12.2023. 16:30

Zaštita voćnjaka od divljači: Žica do metar i po, ukopana do pola metra, na vrhu i bodljikava?

Najbolja zaštita mladih voćaka i voćnih sadnica je da se ceo voćnjak ili voćno rastilo ogradi pletenom žicom visokom jedan i po metar.

Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk
  • 227
  • 26
  • 0

Ograđivanje voćnjaka se izvodi da bi fizički ogradili površinu od ulaska neželjenih životinja i mogućnosti da se unište ili oštete sadnice ili sam voćnjak. Brojni su slučajevi kako domaće i divlje životinje usled nepostojanja ograde trajno unište sadnice i mlade voćke.

Ograđivanje žicom može da se izvede tokom cele godine, ali voćari tu meru zaštite izvode najčešće u jesen, te nije kasno ni u novembru-decembru mesecu.

Žica za ograđivanje voćnjaka je najefikasnije i najpovoljnije rešenje zaštite od divljači (zečeva, srna i divljih svinja) kako za manje tako i za veće površine voćnjaka. Stubovi mogu biti od drveta, betona ili metalni, različitog preseka ili oblika, odnosno profila. Postavljanje i montaža žice je posao koji voćari ukoliko su malo stručni mogu uraditi i sami.

Materijali otporni na spoljne faktore

Najbolje rešenje za ograđivanje velikih površina je univerzalna pletena žica (debljine 1,7 do 2,0 mm), može biti još i plastificirana žica, pocinkovana i bodljikava žica, zatim različite vrste stubova i na kraju su potrebni zatezači za žicu. Bitno je da navedeni elementi ograde, budu od materijala otpornih na spoljne faktore. Pletena žica je idealna za ograđivanje velikih površina kao što su voćnjaci, ali i vinogradi.

Visina do metar i po, gore može i bodljikava žica (foto: Julijana Kuzmić)
  • Plastificirana pletena žica se proizvodi od tipova ravne plastificirane žice. Treba da ima odličnu savitljivost i otpornost na niske i visoke temperature i različite vremenske uslove;
  • Sa druge strane, pocinkovana pletena žica se pravi od ravne pocinkovane žice. Ona se plete i od nje se formira žičana ograda. Ova vrsta žice je ojačana cinkom i koristi se najviše u ograđivanju voćnjaka.

Da li staviti i bodljikavu žicu?

Bodljikava žica je dodatni krajnji ili završni element i poslednji korak prilikom izgradnje ograde za voćnjake. Ona se najčešće montira i zateže malo iznad gornjeg kraja pletene žice ograde, najčešće u dva reda, ali može i u tri reda, kao dodatna zaštita od srneće divljači. Može se takođe montirati kao dodatna mera zaštite od krađe ili nezakonitog ulaska u zasad, ali glavna fukcija je zaštita od visoke divljači.

Izrađena je od čelika i presvučena sa 90 odsto cinka i pet odsto aluminijuma. Izrađuje se u koturovima od 13 - 20 kg, a jedan kilogram ima 10 m. Dimenzije su 2,0 mm i 2,2 mm sa razmakom između bodlji od 10 cm. Koristi se za dodatno obezbeđivanje i ograđivanje površina voćnjaka gde je potrebna dodatna mera opreza i zaštite voćnjaka ili vinograda.

Umesto ograde, može plastična mrežica oko svake sadnice

Španeri ili zatezači za žicu dolaze na samom kraju montiranja žičane ograde i njima se doteže i finalizira ograđivanje. Zatezači mogu biti pocinkovani i plastificirani. Njihova montaža je veoma jednostavna, a oni se koriste za kvalitetnije zatezanje žice i duži vek trajanja.

Ukoliko se ograđivanje iz bilo kog razloga ne može uraditi, onda treba voćke pojedinačno zaštititi žičanim ili plastičnim mrežicama. Osim toga, pletena žica se ukopava u zemljište najmanje 30 do 50 cm. To je iz razloga da ne bi divljač nesmetano ušla u voćnjak ispod žičane ograde

Ukoliko voćnjak nije ograđen to omogućuje nesmetan pristup i kretanje ljudima i naročito divljim životinjama koji mogu uništiti zasad ili kradljivci ukrasti sadnice ili mlade voćke.


Tagovi

Zaštita od zečeva Stubovi za ogradu Univerzalna pletena žica Pocinkovana žica Bodljikava žica Španeri ili zatezači žice Zaštita voćnjaka Zaštita od divljači


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)