Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 05.03.2023. 10:00

Zašto je važno osloboditi vrhove krošnji šljiva?

Šljiva je takva voćna vrsta da zahteva veći razmak između stabala i redova, jer je kalemljena na podlogu džanarika. Ako se dve godine ne režu vrhovi oni će preuzeti primat i dovesti do početka sušenja grana.

Foto: Bojan Kecman
  • 27.697
  • 1.490
  • 0

Mnogo dugačkih uspravnih ili savijenih grana u krošnjama šljiva nakon nekoliko godina dovodi do prelaska rodnosti u gornje zone dok u donjim dolazi do sušenja grana. Pojedini voćari svesno tako ostavljaju dvogodišnje ili starije drvo, kako bi imali kakav-takav rod nakon mraznih godina i odsustva prinosa.

Osigurajte dovoljno svetlosti

Zbog dovoljno svetlosti u tim zonama doći će do formiranja rodnih pupoljaka, ali će, s druge strane, nedostatak svetlosti u donjim zonama dovesti do slabijeg formiranja pupoljaka i sušenja grana koje nose rod.  

Kako prepoznati rodne pupoljke šljiva, krušaka i jabuka?

Takođe, zbog sve češćih mrazeva u donjim delovima krošnji, roda skoro i da nema. Izostanak roda zbog mraza, u slučaju da se posle toga prihrane stabla, dovodi do formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu godinu, ali mali broj voćara uradi letnju rezidbu kojom bi se regulisala i bujnost stabla do koje neizostavno dolazi u slučaju mraza i prihrane. Ako se ne uradi letnja rezidba, zimska će da bude mnogo teža i trajaće duže.

Otežana borba protiv štetočina

U donjim delovima krošanja biće mračno, neće biti dovoljno fotosinteze i grane će početi da se suše, naročito ako je razmak u redu, između stabala, dva metra, a između redova, četiri metra.

Stablo bi trebalo da ima izgled piramide, odnosno šire u donjem, uže u gornjem delu

Šljiva je takva voćna vrsta da zahteva veći razmak između stabala i redova, jer je kalemljena na podlogu džanarika koja je bujna. Ako se dve godine ne režu vrhovi oni će preuzeti primat i dovesti do početka sušenja grana u donjem delu stabla. Da ne pominjemo što će i borba protiv bolesti i štetočina biti otežana jer se vlaga u mračnim delovima krošanja zbog manjka svetlosti duže zadržava i stvara povoljnije uslove za polaganje jaja, kao i oslobađanje spora gljivičnih bolesti.

Prevesti rod na bočne grane

Šta se radi kada se na vrhovima stabala u prethodnoj godini ostavilo dosta grana? Najvažnije je orezati višak grana prevođenjem na jednu do najviše dve bočne grane, koje se takođe orezuju na vrhu ako su uspravne ili povijene. S obzirom na bujnost stabla šljiva, treba orezati i dugačke savijene ili uspravne grane i u srednjem delu stabla dok se u donjem delu rezidba vrlo malo sprovodi, odnosno, samo ako su grane počele da se suše.

Iako pojedini stručnjaci to ne podržavaju, stablo bi trebalo da ima izgled piramide, odnosno šire u donjem, uže u gornjem delu.

Treba zapamtiti da biljka mora da ima dovoljno svetlosti i da se krošnja i redovi moraju otvoriti. Istovremeno to znači da će morati da se uradi jaka rezidba koja će da dovede do jačeg izbijanja letorasta, čak i u slučaju da ne bude šteta od mraza i na stablu bude pun rod. Rešenje za to je letna rezidba.


Tagovi

Rezidba šljiva Oslobađanje vrhova Fotosinteza Rodni pupoljci Džanarika Letnja rezidba šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]