Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene voća
  • 29.07.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čerević

Zbog hiperprodukcije voća cene padaju i protiv toga ne možemo ništa?

To su tržišni odnosi. Ako je hiperprodukcija i manjak tražnje, cene padaju. I protiv toga ne možemo ništa. S druge strane, cenu od dva evra po kilogramu maline nisu očekivali ni najveći optimisti, kaže predsednik Udruženja "Plovodi Srbije" Ratko Vukićević.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.538
  • 249
  • 1

Prema podacima iz Nacionalne asocijacija voćara i povrtara "Plodovi Srbije" prvo mraz, a potom i grad ove godine smanjio je rod ranog voća u Srbiji za trećinu. Voćari koji su se dobro organizovali po visokoj ceni prodali su breskvu i šljivu, a za razliku od oblačinske višnje na kojoj proizvođači beleže gubitke, posle nekoliko godina malina ima natprosečno visoku cenu. 

Milan Kovačević u Čereviću voće proizvodi na 20 hektara. Plodovi završavaju na kvantaškim pijacama, ali i u inostranstvu. Zadovoljan je cenom po kojoj je prodao nektarine, breskve i šljive.

"Trenutno beremo nektarinu. Cena je dobra. Na veliko za "Darkom" i za Ruse 'idu' od 50 do 60 dinara. Na kvantaškim pijacama cena je od 70 do 100 dinara. Na pijacama breskva ekstra kvaliteta plaća se od 100 do 150 dinara", kaže Kovačević i dodaje da su cene za 50 odsto više nego lani.

Breskva loše rodila u ravnici, najbolji prinosi u okolini Beograda

"Čerević i Banoštor su pored Dunava i kod nas voće među prvima prispeva u Srbiji. Tako su nam otkupljivači ove godine čačansku ranu plaćali u početku 100, a na kraju 80 dinara. Sada beremo čačansku lepoticu i blufri za koju dobijamo 50 dinara. Naspram ulaganja, cena za šljivu je zadovoljavajuća ove godine."

Vremenske prilike smanjile prinos voća, a onda i izvoz

Predsednik udruženja "Plodovi Srbije" Ratko Vukićević kaže da su nepovoljni vremenski uslovi, prvo mraz, a potom olujno vreme praćeno gradom značajno su smanjili prinos ranog voća pa samim tim i izvoza.

"Zbog vremenskih naprilika tokom vegetacije došlo je do značajnog podbačaja izvoza ranog voća, i to do 30 odsto. Interesantne su kajsije. Lane smo izvezli 7.000 tona, a ove godine samo 200 tona. Trešnja je podbacila zbog stalnih padavina u vreme berbe, pa je značajno opao kvalitet. Izvezli smo 3.800 tona vrednosti sedam miliona evra. Jagode smo izvezli 8.500 tona vrednih 16 miliona evra. Breskve smo izvezli 1.100 tona. I ovde je veliki gubitak u izvozu zbog vremenskih neprilika", kaže Vukićević i dodaje da su cene bile šarolike, a naročito kod jagoda. Vreme se ove godine 'urotilo' protiv proizvođača iako su zahtevi tržišta bili veliki.

Cene voća uzrokovane tržišnim odnosima

Evo kako naš sagovornik komentariše cenu od 50 za prvu i 25 dinara za drugu klasu oblačinske višnje koliko su otkupljivači u jugoistočnoj Srbiji za kilogram tog voća plaćali proizvođačima.

Protest voćara: Traže minimum 55 dinara za prvu klasu višnje i 35 za drugu

"To su tržišni odnosi. Ako je hiperprodukcija i manjak tražnje, cene padaju. I protiv toga ne možemo ništa. To ne znači da već naredne godine negde proizvodnja neće podbaciti i da kod nas cena oblačinske višnje neće biti visoka. Sa druge strane kod maline zbog manjka proizvodnje u drugim državama cena je izvanredna za proizvođače. Cenu od dva evra po kilogramu nisu očekivali ni najveći optimisti."

Pikove u oscilacijama cena rešila bi prehrambena i industrija

Vukićević kaže da bi izvoznici kod nas morali bolje da se organizuju. Da inostranim partnerima ponude veće količine standardizovane robe, pa će tako ostvariti i veću cenu.

"Sitni igrači sa niskim cenama obaraju cenu našeg voća i tako je to već godinama", kaže predsednik Udruženja "Plodovi Srbije".

Neuobičajeno velike oscilacije u ceni voća kod nas će se uvek javljati, dok ga budemo prodavali kao sirovinu u inostranstvu. Bilo ono stono ili industrijsko. Ove pikove bi mogla da neutrališe domaća prehrambena industija. Pod uslovom da bude daleko razvijenija nego što je danas.


Tagovi

Rod breskve Cena šljive Cena nektarine Ratko Vukićević Milan Kovačević Izvoz voća Oscilacije cena Prehrambena industrija


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."