Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni terarijum
  • 11.04.2020. 18:00

Biljni terarijum: Napravite mini vrt u staklenoj posudi

Osim što izgleda privlačno i nije zahtevno za održavanje, posađene biljke će poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji.

Foto: JumpStory
  • 3.936
  • 86
  • 0

Biljni terarijum je mali zatvoreni vrt u staklenoj posudi, a za njegovu izradu se može upotrebiti svaka staklena činija koja ima dovoljno veliki otvor da kroz njega može da se posadi biljka. Osim što izgleda privlačno, poboljšaće i kvalitet vazduha u prostoriji, a nije zahtevno ni održavanje, jer je zalivanje minimalno.

Koje sobne biljke čiste vazduh i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Važno je odabrati biljke koje imaju slične potrebe za vodom. Takođe, one treba da budu sitne i da tolerišu indirektno svetlo. Najbolje su mlađe biljke jer imaju malen koren, a i odgovaraće im plitko tlo.

Oblik staklene činije

Staklene posude koje se koriste mogu biti različitih oblika i veličina. Postoje gotovi terarijumi, ali se mogu koristiti i razne boce, tegle, akvarijumi, vaze pa čak i sijalice. Važno je samo da kroz staklo može proći svetlost.

Postoje otvoreni terarijumi za uzgoj sukulenata i kaktusa, pa i zatvoreni za biljke koje vole vlagu.

Odabir biljaka za terarijum

Pri odabiru biljaka vodite računa da joj nije potrebna direktna sunčeva svetlost. Odaberite one sa što sličnijim zahtevima za uzgoj. Preporučuje se sadnja manjih biljaka koje neće da prerastu prostor unutar staklene posude i vodite računa da ne dodiruju krajeve posude.

Kako bi terarijum izgledao što atraktivnije, odaberite vrste različitih visina, oblika i boje, a za veći efekt se može dodati mala paprat, mahovina ili semenke trave. Biljke koje najbolje uspevaju u ovim uslovima su mahovina, kućna sreća, afrička ljubičica i mali fikus.

Za poluotvoren terarijum dobar izbor su sukulenti i kaktusi, a na dno je potrebno staviti pesak kako bi imitirao njihovo prirodno okruženje. Od biljaka mesožderki mogu se uzgajati venerina muholovka, kao i one biljke rodova Drosera i Pinguicula.

Biljke mesožderke treba zalivati destilovanom vodom ili kišnicom

Postupak sadnje 

Pre sadnje staklenu posudu treba dobro oprati i očistiti kako se ne bi stvarale gljivice i alge zbog vlažnog okruženja. Na dno se radi drenaže stavlja sloj krupnog peska ili šljunka debljine oko dva centimetra, te se dodaje supstrat za sukulente, vlažni kompost za saksije ili pesak za kaktuse.

Između šljunka i supstrata se može staviti i sloj uglja koji čisti vazduh od pare koja se stvara pri razgradnji organskih materijala i sprečava direktan kontakt korena s vodom koja se nakuplja na dno. Sve ovo dodavajte pomoću levka kako ne biste uprljali krajeve posude.

Biljke se nežno vade iz posude, a s korena treba ukloniti višak zemlje. Treba napraviti rupu za sadnju u koju ćete ih pažljivo staviti, a supstrat oko njih se lagano pritisne štapićem ili kašičicom.

Hidroponika u kući - sobne biljke koje mogu da rastu u vodi

Kada su biljke posađene, zalijte ih i smestite na neko mesto s dovoljno svetlosti pazeći da nije direktno na suncu ili blizu izvora toplote poput peći, radijatora i slično.

Mašta radi svašta 

Možete praviti i razne reljefne konture pomoću supstrata ili koristeći kamenje, korenje, komadiće drveta i slično. Terarijum možete ukrasiti kamenčićima, grančicama, minijaturnim figuricama ili kućicama, ali i mini igračkama čemu će se radovati najmlađi članovi domaćinstva.

Kod terarijuma s lisnatim biljkama između njih se može saditi mahovina kako bi održala vlagu supstrata.

Održavanje terarijuma

Ukoliko je posuda otvorena, treba je povremeno zalivati - najčešće oko tri puta mesečno, a zatvoreni tipovi trebaju malo vode. Njih treba zaliti jednom mesečno i otvoriti na nekoliko sati dnevno.

Potrebno je i ukloniti sve suve i opale listove, a ne preporučuje se dodavanje đubriva jer je cilj ovakvog uzgoja da biljka što sporije raste ili gotovo ni ne raste. 


Tagovi

Biljni terarijum Biljke u staklenoj posudi Mini vrt Stakleni terarijum Dekoracija Uzgoj sukulenata


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!