Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božić
  • 22.12.2022. 18:00

Božićne jelke: Koje se duže drže, a koje najviše mirišu?

Četiri najpopularnije vrste, nordijska jela, srebrna i obična smreka i Pančićeva omorika, razlikuju se po atraktivnosti, mirisu, bodljikavosti. Imamo i trik kako ih što duže održati svežima.

Foto: Pixell/Dubravka Petric
  • 376
  • 22
  • 0

Božićna jelka simbol je praznika i centralni ukras svakog doma. Poslednji su dani za njenu kupovinu, unošenje u kuću i kićenje. 

Kupujete li sveže sečenu ili čak živu jelku, treba da odlučite šta vam je važno, da se što duže održi, da miriši, ne bocka ili vam je najvažnije da je dekorativna. 

Koje najduže traje, a koje intentzivno miriše?

Na našem tržištu su najpopularnije nordijska jela, smreka, obična i srebrna i Pančićeva omorika. A kako se ponaša koja vrsta i kako ih što duže održati svežima, otkrio nam je dugogodišnji uzgajivač božićnih jelki Đuro Japarić

"Nordijska jela je prelepa, najduže traje, nekoliko meseci, ne odbacuje iglice, ali nema miris", opisuje Japarić dodajući da su one vrlo atraktivne, ali su, kako kaže, kao plastične. Cena im je visoka, a razlog je skupa proizvodnja.

"Za drvce visine 1,20 metara je potrebno i deset godina", otkriva nam ovaj uzgajivač. 

Srebrna smreka je takođe vrlo popularno i atraktivno drvo.

"Najkvalitetnije je u smislu mirisa, ona dugo i intenzivno miriše", komentariše Đuro i kaže kako on upravo s njom ukrašava svoj dom. Njena jedina mana su dosta bodljikave iglice u odnosu na druge vrste, što može smetati kod kićenja. Ali, složićete se, i to je jedna od čari prazničnih trenutaka. 

Običnu smreku takođe odlikuje miris, iako možda nije toliko atraktivna kao prethodne dve vrste. One su i dalje najtraženije jer im je cena najpovoljnija. 

Pančićeva omorika u prirodi raste u jako malom prostoru i endemska je vrsta u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Njene su iglice, opisuje Japarić, nežnije od ostalih jelki, a i vrlo je dekorativna jer ima posebnu, plavkastu nijansu. 

Obična smreka je i dalje najtraženije drvce (Foto: Depositphotos/elenarostunova)

Kako održavati drvce? 

Bez obzira kakvu jelku kupili, važno je pravilno je održavati da bi vam što duže trajala.

Japarić kaže kako je važno da se ne poseku prerano. On to radi tri do četiri dana pre same prodaje. Otkriva i jedan trik uz kojeg će odsečeno drvce dugo trajati.

"Pre nego što ga unesete u kuću, stavite ga u posudu s vodom barem na 24 sata. Ono će povući vodu i duže trajati", savetuje dodajući da je jedno od rešenja i stalak s posudom za vodu koju ćete redovito dolivati. 

A kada je reč o onima u teglama, kaže kako su šanse male da će se održati do sadnje.

"One se seku blizu korena, da bi mogla stati u teglu. Treba ih redovno zalivati, a nakon što ih se raskiti, pre iznošenja napolje, treba ih jedno vreme držati u prostoru s nižom temperaturom od dnevne da se aklimatizuju."

Nakon što ih posadite, u slučaju suše, treba ih zalivati svakih sedam dana. 

Nemate mesta za veliko božićno drvce? Evo sedam predloga

Đuro Japarić u ponudi ima kako mala, tako i velika drvca do četiri metra.

"Pitaju me, zašto sečeš tako male jelke. Kažem im, ima ljudi kojima treba malo drvce, za manje prostore ili za jednostavno manje novaca", zaključuje. 


Tagovi

Božićno drvce Nordijska jela Srebrna smreka Smreka Pančićeva omorika Miris Iglice Kako


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić