Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umesto bora
  • 04.12.2022. 15:00

Nemate mesta za veliko božićno drvce? Evo sedam predloga

Umesto jele i smreke mogu se ukrasiti druge ukrasne i sobne biljke

Foto: Depositphotos/Afotoeu
  • 277
  • 23
  • 0

Mnogo je različitih sobnih biljaka koje možemo da koristimo umesto bora i jele. Posebno je to značajno za manje prostore, ako želimo da unesemo promene, a ne želimo da trošimo finansijska sredstva.

Poput božićnog drvca

Sobna smreka Araucaria heterophylla je po svom izgledu savršena zamena. Dobro podnosi uslove u zatvorenom, a najbolje uspeva u svetlom i negrejanom hodniku. Za ukrašavanje se koriste lagani ukrasi poput staklenih kuglica i laganih dekorativnih trakica.

Sobna smreka - zamena za božićno drvo

Po svom izgledu patuljasta smreka Picea glauca Conica je veoma slična božićnom drvcu. Maksimalno može da naraste do tri metra, a uobičajeno do dva metra. Širina krošnje je do 1,5 m. Prednost su im veoma zanimljive kratke iglice dužine jedan centimetar. Njenoj posebnosti doprinose svetliji izdanci.

Čempresi su veoma zahvalni za ukrašavanje, a najčešće se koriste Lejlandov, limunski i druge vrste. Lejlandov čempres je zimzelena vrsta koju možemo iskoristiti u vreme praznika, a posle ga možemo posaditi u dvorište. Ne raste u širinu, ali ga odlikuje brz rast u visinu. Otporan je na visoke temperature i zagađenje vazduha u gradovima. Limunski čempres će prostor dodatno obogatiti aromom limuna.

Listovi ruzmarina svojim izgledom podsećaju na iglice jele. Rezidbom se može oblikovati da podseća na ovu vrstu. Stariji primerci imaju drvenaste grančice koje mogu da nose ukrase i lampice.

Za male prostore je idealan patuljasti bor, ali ih ima više varijetete od kojih neki bolje podnose sobnu temperaturu. Veliki je izbor patuljastih jela, a interesantna je mirisna jela. Bonsai od četinarskih vrsta će se veoma lepo uklopiti u prazničnu dekoraciju.

Drvo života dekorativno sa lampicama (Foto: M.C.Celić)

Ili nešto drugačije

Fikus bendžamin je veoma atraktivna biljka koja pažnju privlači svoji zelenim ili prošaranim listovima. Veoma često se uzgaja kao sobna biljka. Odgovara mu svetla prostorija, ali ne voli direktnu izloženost. Ne podnosi prevlažan supstrat. Lepoti fikusa dodatno doprinosi pletenje izdanaka kako bi se dobilo zanimljivo stablo. Krošnja može da se okiti laganim božićnim nakitom, raznim ukrasima i lampicama čija žica nije debela i teška.

Razne vrste palmi mogu da budu odlične, jer dobro podnose težinu ukrasa.

No, i drugo sobno bilje može "glumiti" božićno drvce. Samo budite oprezni zbog težine ukrasa i svakako gasite lampice preko noći. 


Povezana biljna vrsta

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Tagovi

Sobna smreka Božićno drvo Čempresi Patuljasta smreka Ružmarin Alternativa Mali prostor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.