Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od patlidžana
  • 29.06.2024. 07:30

Evo pet načina za pripremu patlidžana

Vreme je i za patlidžan. Može se pržiti, peći na roštilju, puniti, staviti u musaku ili od njega možete napraviti namaz

Foto: Shutterstock/Angelika Heine
  • 292
  • 26
  • 0

Obilje povrća u ovo doba godine na naše stolove donosi i patlidžan, svestranu namirnicu koja može biti samostalno jelo ili prilog. 

Kako smanjiti gorčinu?

Budući da ima blago gorak ukus, preporučuje se soljenje kriški ili kockica patlidžana pre pripreme, nakog čega ga treba ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Osim što smanjuje gorčinu, pooljeni patlidžan upiće manje ulja prilikom prženja. 

Takođe, jedan od načina je držanje u mleku koje će dati kremastu teksturu. 

Jela od patlidžana 

1. Pečeni, prženi, pohovani

Patlidžan pripremljen u rerni, pržen na ulju ili pohovan može predstavljati glavno jelo uz prilog od pirinča, palente ili krompira. 

Nasecite ga na kolutove ili trake, posolite sa obe strane i ostavite da odstoji oko pola sata. Ocedite vodu i ako ćete ga peći u rerni, nauljite, začinite po želji (slaže se sa majčinom dušicom i ruzmarinom) i pecite na 200°C oko 20-25 minuta dok ne postane mekan i porumeni. Po želji dodajte seckani beli luk i peršun. 

Kod prženja i pohovanja dobro ga osušite od vode kako ne bi prskalo ulje. U ovoj kombinaciji se odlično slaže uz tartar umak, pečeni krompir i zelenu salatu. 

2. Na roštilju

Vreme je roštiljanja, a uz tikvice, patlidžan je vrlo zahvalno povrće za roštilj. Priprema se isto kao kod pečenja u rerni. Držite ga na roštilju dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Odlično se slaže uz salatu od pavlake i mladog luka

Osim isečenog na kolutove ili trakice, možete ga seći i na kockice i dodati u ražnjiće. 

3. Punjeni patlidžan

Patlidžan se puni poput paprike, ali najčešće se peče u rerni. Potrebno vam je mleveno meso (u veganskoj verziji sojine ljuspice), luk, beli luk, pirinač li kus-kus, paradajz, malo ulja, so, biber i drugi začini po želji. 

Prepolovite ga uzduž i izdubite sredinu. Izdubljeno nasecite na sitne kocke ili trakice, pa popržite sa lukom, belim lukom i mlevenim mesom. Dodajte paradajz i pirinač i začinite po ukusu. Kada se smesa poveže, ostavite da se malo prohladi, pa punite izdubljene patlidžane. Pecite u rerni na 180°C oko 30 do 40 minuta.

4. Musaka 

S obzirom na to da se odlično slaže sa drugim povrćem, musaka je odličan način kako da iskoristite i patlidžan. Osim njega, potreban vam je krompir, mleveno meso (opcionalno), luk, beli luk, paradajz, bešamel sos, sir, ulje, so, biber i začini.

Patlidžan nasecite na kriške i lagano popržite. U drugoj posudi na luku i belom luku popržite meso i dodajte paradajz. U vatrostalnu posudu ili pekač slažite slojeve patlidžana, krompira i umaka od mesa, završite sa slojem krompira, prelijte bešamel sosom i od gore narendajte sir. Pecite u rerni na 180°C oko 45-60 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

5. Namaz baba ganuš

Ovaj namaz dolazi iz kuhinje Bliskog istoka, vrlo je jednostavan za pripremu. Uz prepečeni hleb će poslužti kao odlično predjelo ili međuobork.

Evo osnovnog recepta za malidžano

Specifičan ukus mu daje tahini, lagano tostirane i samlevene susamove semenke. Dakle, treba vam patlidžan, beli luk, tahini, limunov sok, maslinovo ulje i so. 

Patlidžan izbockajte na nekoliko mesta čačkalicom i ceo pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta dok ne postane mekan. Kada se ohladi, ogulite ga i izgnječite viljuškom, pa dodajte narendani ili zgnječeni beli luk, dve kašičice tahinija (ili više ako volite taj ukus), malo limunovog soka, maslinovo ulje i so. Dobro promešajte. 

Ako želite vrlo glatku teksturu, sve sastojke izblendajte u blenderu. Pre služenja ohladite. 

Kako vi najčešće pripremate patlidžan?

Pišite nam svoje recepte u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Jela od patlidžana Roštilj Namaz Punjeni patlidžan Musaka Tahini Pohovani patlidžan Baba ganuš


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kukuruza u Timočkoj krajini i dalje traje. Prinos je znatno manji nego prethodnih godina..Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u..