Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica jeseni
  • 19.10.2019. 18:00

Jesen stiže, a slatko od dunja miriše - kako ga pripremiti

Kakva li je to jesen, ako kuhinja ne zamiriše po tradicionalnoj, vrhunskoj, domaćoj poslastici - slatku od dunja? Iako je ovaj narodni, slatki specijalitet zimnice, danas pomalo zaboravljen i danas ga ponekad možemo videti na domaćim trpezama. Zašto? Zato što je neodoljiv.

Foto: Gordana Vila
  • 800
  • 82
  • 0

Čini mi se da i danas, kada zatvorim oči, mogu jasno da vidim bakinu sobu, u njoj njen, stari, drveni ormar i na njemu velike, mirisne dunje. Nijedan osveživač prostorija za mene nema tako primamljiv miris čistoće, kao dunje, ostavljene da mirišu, sve do zrenja, kada završe u zimnici.

Slatko od dunja, nezaobilazni je deo tradicionalne, domaće zimnice. I verujem da tako nije samo u mojoj kući. Iako se danas češće kupuje industrijski pripremljena zimnica, ipak još uvek ima domaćica koje u oktobru pripreme najčuvenije slatko, od dunje.

Recept moje bake za slatko od dunja

Za jednu meru slatka od dunja, moja baka koristila je: dva kilograma dunja,1.4 kg šećera, 0.25 l vode i jedan limun.

Dunje se operu i stave u šerpu sa vodom na šporet. Kada voda sa dunjama provri, one se brzo izvade, oljušte i iseckaju na kockice. Od vode u kojima su se kuvale dunje, skuva se sirup od šećera i vode u koji se dodaju iseckane dunje. I onda se slatko kuva sve dok se ne primeti da se sa kašike teško odvajaju kapi sirupa. Pred kraj kuvanja, u slatko se stavi i nasečeni limun. Šerpa sa slatkom pokrije se mokrom krpom, a slatko se sutradan stavlja u tegle.

Poslastica dobrodošlice, ali i lek

Nekada se slatko od dunja u Potkozarju gostima služilo kao poslastica dobrodošlice. Doduše i danas se smatra jednom od najzdravijih poslastica.

Berba dunja zavisi od namene

Inače, dunja je od davnina izuzetno priznata u narodnoj medicini. Zovu je i "vitaminskom bombom", a najčešće se koristila za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. U to se veruje do danas.

Dunjin sok pomaže pri lečenju kašlja, dijareje i astme. Kuvana ili pečena dunja, u narodu preporučuje se anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Koristi se i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Lekoviti su i čajevi. Čaj od dunjinih semenki, prema narodnoj medicini, između ostalog, leči nesanicu dok onaj od listova dunje, zaustavlja proliv.


Foto prilog


Tagovi

Slatko od dunja Recept Lekovitost dunje Poslastica dobrodošlice Kraljica jeseni


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao