Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samonikle biljke
  • 01.10.2018. 18:00

Kako da od bilja iz prirode sačinite ukusan obrok

Ako volite da eksperimentišete u kuhinji, probajte sa besplatnim samoniklim namirnicama!

Foto: Piabay / Ajale
  • 491
  • 48
  • 1

Ljudi su svakodnevno suočeni sa besparicom, a namirnice, a cene povrća i voća iz dana u dan rastu. Zato bez obzira da li živite na selu ili u gradu, možete uvek na svojoj trpezi da imate besplatne lekovite samonikle namirnice. Pronaći ćete ih na obližnjim livadama, proplancima, izletištima, parkovima, pokraj vode. Naravno svaku uzbranu biljku obavezno dobro oprati ili čak potopiti u posudu sa vodom i sodom bikarbonom.

Ledena trava ili tušt

Ledena trava raste svuda oko vas, a vi je ni ne primećujete, ili tretirate kao korov dok je čupate besno u svom dvorištu. Prema statističkim podacima, reč je o najrasporstanjenijem korovu na svetu, koji je zapravo jestiv i bogat omega-3 masnim kiselimana. Ova biljka je dobra za zdravlje, ali i kao dodatak jelima, a od nje se pravi i salata. Obično se u pripremi hrane koristi mlado lišće, kao i stablo koje je idealno u salatama iili na sendvičima, a koristi se i umesto brašna kao prirodni zgušćivač hrane.

Salata od ledene trave

Naberite što više mlade ledene trave, operite je i kratko prokuvajte u slanoj vodi. Izvadite je i stavite u činiju, zatim dodajte naseckani beli luk prelijte sve to maslinom uljem, a po ukusu posolite i pobiberite. Sve to izmešajte. Servira se kao salata, ili kao prilog jelima od ribe i mesa.

Kopriva

Ima je na svakom ćošku, brdu, proplanku, a najbolja je kada se bere mlada. Ono što treba da pazite jeste da vas ne ožari, pa prilikom njenog branja koristite rukavice. Od koprive može da se napravi veliki broj jela, a pri tome je ova biljka i lekovita. Listovi mlade koprive obiluju vitaminima C, A, K, B2 i B5. Uz to biljka je prepuna gvožđa, pa se preporučuje malokrvnim osobama. Od nje mogu da se prave čorbe, varivo, pite, pesto.

Čorba od koprive

  • 300 do 400 grama koprive
  • 2 do 3 šargarepe srednje veličine
  • glavica crnog luka        
  • malo ulja  
  • jaje   
  • dve kašike kukuruznog brašna     
  • so, biber, vegeta

Obariti koprivu, a u šerpu staviti ulje, dodati iseckan luk i rendanu šargarepu, pa sve zajedno dinstati desetak minuta. U ovo dodati barenu koprivu. Kada provri, razmutiti jaje sa kukuruznim brašnom i u razmućeno sipati jednu kutlaču čorbice, izmešati, pa sipati u šerpu. Naliti oko litar tople vode, začiniti po ukusu i kuvati oko 15 minuta, zatim propasirati ili izmiksati. Služiti po želji sa kiselom pavlakom.

Varivo od koprive

Takođe možete da napravite i varivo od koprive, a ceo postupak je isti kao i kada kuvate spanać. Znači, potrebna vam je kopriva, beli luk, mleko, začini, ulje ili puter. Koprivu obarite, oseckate sitno i ostalo pravite kao spanać. Veoma zdrav i ukusan brok.

Smuti od koprive

Samleti u blenderu šaku ili dve sveže koprive, sa 300-400 mililitara vode ili jogurta i dodati pola banane. Izuzetno zdrav i lekovit napitak.

Kopriva
Obrok od koprive se posebno preporučuje malokrvnim osobama (Pixabay / kamilla02)

Maslačak

Ne postoji livada, proplanak, šumica, parkić ili dvorište gde ne raste ova lekovita i korisna biljka. Deca od maslačka prave narukvice i venčiće, a ono što je manje poznato da je ova biljka izuzetno jestiva i zdrava za jelo, a pri tome i besplatna. Naime, lišće maslačka se koristi u salatama, a od jega se može praviti i sok. Lišće se može pripremati kao varivo na isti način kao spanać i kopriva. Lišće i cvet maslačka mogu da se osuše, a zatim ostave u teglicu za čaj. Koren maslačka se može osušiti, zatim ispeći, a onda ga koristiti kao zamenu za kafu.

Salata od maslačka

Potrebno:

  • 4 šake listova maslačka
  • limun
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • so, biber

Priprema:

Oprati maslačak pa ga sa ostalim sastojcima (osim jaja) izmešati. Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i duže. Obariti jaja. Servirati salatu u koju ćete predhodno staviti četvrtinu kuvanih jaja.

Džem od maslačka

U šerpu se stavi 300 svežih cvetova, prelije se sa tri litre vode. Ovo kuvati na laganoj temperaturi, kad prokuva voda, dodati na kriške izrezane limune (tri limuna) i tri pomorandže. Kuvajte sve zajedno mešajući dok se sve ne sjedini. Nakon toga, dodati tri kilograma šećera i mešati i kuvati dok se šećer rastopi. Zatim sklonite sa šporeta dodajte otopljeni želatin uz mešanje.

Komorač ili divlja mirođija

Komorač ili divlja mirođija aromatična je začinska biljka. Najbolje uspeva u kamenitim krajevima. Uglavnom se koristi kao začin i dodatak jelima, a ide uz povrće i voćem, stavlja se u salate s avokadom i pomorandžama ili u salatu sa artičokama i parmezanom. Takođe od njega može da se pravi i beli sos, a isti je postupak, kao kada se pravi sos od mirođije.

Bokvica

Bokvica je takođe samonikla biljka koja raste svugde oko nas. Postoje muška i ženska bokvica, koje imaju skoro pa isto lekovito svojstvo koje je poznato već hiljadama godina. Bokvica može da se dodaje kao prilog zelenoj salati, ali i da se priprema na isti način kao spanać.

Bokvica - čudesni lek iz prirode

Ulje od bokvice

Čistu teglu napunite sitno isečenim lišćem bokvice i prelijte maslinovim ili hladno ceđenim suncukretovim uljem, s tim da mora potpuno da prekrije lišće. Zatvorite i stavite na tamno mesto. Promućkajte jednom dnevno i nakon dve nedelje procedite. Možete ga koristiti za kuvanje, ali i za salatu.

Rogač

Raste na drvetu, a mnogi su se sa njim igrali kao deca, tako što su na "pijaci" prodavali "kafu" ili "pasulj”, ne sluteći kakva lekovita dejstva on ima i koliko je dobar za zdravlje. Mnogi su ga čak i jeli, jer je veoma sladak. Zbog svoje slasti, rogač je odlična i zdrava zamena za čokoladu. Njegovo korišćenje seže unazad čak 4.000 godina. Suv rogač možete samleti u električnom mlinu za kafu ili u ručnom milnu za kafu, kao i u nekom jačem blenderu.

Ljiljin kolač sa rogačem

Dobro umutiti dva jajeta, šolju šećera, šolju ulja, šolju mlevenih rogača, šolju mleka, dve šolje brašna, prašak za pecivo i dve kašike pekmeza, bilo koje vrste. Sve dobro izmašati, pa sipati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na prvo na 200 pa na 180 stepeni. Pečen kolač posuti šećerom u prahu.

Rogač
Zdrava zamena za čokoladu (Pixabay /byrev)

Za one koji više vole eksperimente sa mesom, pripremili smo bonus recept!

Vinogradarski puževi

Posle kiše u obližnjem žbunju, travi ili dvorištu pokupite oko 30 puževa i spremite ukusan obrok. Puževi su veoma ukusni, posebno ako znate da ih pripremite.

Pre pripreme:

  • dve kašike soli
  • čaša vina od dva decilitra

Prvo kuvanje:

  • voda tri litre
  • puževi

Za drugo kuvanje:

  • litar vina
  • dve litre vode
  • so i biber u zrnu
  • 1 glavica crnog luka i jedan čen belog luka

Za skuvane puževe:

  • 250 grama putera
  • tri glavice crnog luka
  • 4-5 čena belog luka
  • veza peršuna, majoran, majčina dušica, origano, kari... začini - izbor je po vašem ukusu
  • 2,5 deci kuvanog paradajza

Priprema:

Puževe operite, stavite ih u šerpu i prelijte čašom vina i sa dve kašike soli. Izmešajte sve to i ostavite dva sata uz povremeno mešanje. 

Posle ove procedure, puževe ocedite i kuvajte ih u tri litre ključale vode 10 minuta. Obavezno skidajte penu. Vrele puževe izvadite i stavite ih u mlaz hladne vode. Nakon toga, kreće druga tura kuvanja u litri vina i dve litre vode. Posolite i stavite biber u zrnu, kao i celu očišćenu glavicu crnog luka i čen belog. Kuvajte na laganoj temperaturi od 150 stepeni oko dva, dva i po sata. Kuvane puževe ocedite i velikom iglom izvadite puževe iz školjke. Meso puževa opet dobro oprite, kako biste sklonili  crne delove.

Tako očiščenje ih držite u vodi dok ne napravite sos. Izdinstajte na puteru 2-3 glavice sitno seckanog crnog luka i 4-5 čena tucanog belog luka. Dodajte puževe, sitno seckan peršun, malo majčine dušice, so i biber po ukusu i sok od paradajza da se zajedno krčkaju na tihoj vatri 5-10 minuta.

Prijatno! 


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Rogač

Rogač

Engleski naziv: St. John`s bread-tree, carob | Latinski naziv: Ceratonia siliqua L.

Rogač je drvenasta zimzelena dugovečna biljka iz porodice mahunarki (Leguminosae). Oduvek je predstavljao namirnicu važnu u ishrani stanovništva. Potiče iz Sirije i Istočnog... Više [+]

Tagovi

Vinogradarski puževi Bokvica Maslačak Kopriva Ledena trava Rogač Obrok od biljaka


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.