Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 13.03.2024. 07:30

Kako izbeći izduživanje rasada - držite se četiri pravila

Svetlo, temperatura, vazduh i voda najvažniji su za pravilan rast i razvoj mladih biljčica. Koji su optimalni uslovi koje treba da im obezbedite?

Foto: Depositphotos/dashaketti
  • 430
  • 43
  • 0

Setva semena za rasad, kada je reč o uzgoju na otvorenom, posebno kod manjih, hobi povrtara, uobičajena je u trećem mesecu. Jedan od najvećih problema sa kojima se susreću i iskusni, je izduživanje mladih biljčica koje najčešće dovodi do njihova propadanja. 

Da biste izbegli ovu pojavu, držite se sledeća četiri pravila:

1. Dovoljno svetla 

Povrće koje uzgajamo iz semena, kao što su paradajz, paprika, patlidžan, tikvice, krastavci i slično su toploljubive biljke koje vole i traže za svoj razvoj, puno svetla, od samog početka. Zbog toga se drže na prozorskoj dasci ili mestu gde će imati dovoljno dnevne svetlosti.

U slučaju da su na mestu okrenutom na severnu, istočnu i zapadnu stranu, pojačajte osvetljenje pomoću reflektirajućih materijala, kao što su bele ili aluminijske folije. Ako ih postavite na južnoj strani, pazite da ih sunce, koje može biti jako u najtoplijem delu dana, ne sprži. 

Takođe, možete koristiti veštačku rasvetu kao što su kao što su LED ili fluorescentne svetiljke. 

Koju rasvetu odabrati za uzgoj sadnica i drugog bilja?

2. Optimalna temperatura 

Pazite da temperatura u prostoru za rasad bude optimalna za rast biljaka. Previsoka može podstaknuti izduživanje biljaka. Pokušajte da je održavate između 18°C i 24°C tokom dana i nešto nižu noću. Nakon što biljke postanu jače i razviju se, možete je postupno smanjivati. To može biti osobito važno ako ste počeli sa višom temperaturom kako biste podstakli klijanje i rani rast biljaka, ali nakon što su dovoljno razvijene, mogu podneti niže temperature. 

3. Dajte im vazduha 

Dobra cirkulacija vazduha važna je za zdrav rast biljaka i sprečavanje izduživanja. Redovno provetravajte prostor, ali pazite da mlade biljke nisu izložene direktnom strujanju vazduha. Možete koristiti ventilator kako biste smanjili verovatnost nagomilavanja topline i vlažnosti. Postavite ga tako da ne duva direktno na na biljke. 

4. Oprezno sa zalivanjem 

Pravilno zalivanje je takođe je vrlo važno u ovom periodu, a ako je prečesto, može podstaknuti brzi rast, izduživanje i propadanje. Pazite da biljke ne budu ni previše suve ni previše vlažne. Zalivajte ih samo kada je supstrat suv na dodir. 

Voda iz slavine nije pogodna za zalivanje rasada

Voda ne sme biti prehladna i prevruća. Optimalna temperatura se kreće od 20 do 25ºC. 


Tagovi

Optimalna temperatura Uzgoj rasada Vazduh Zalivanje Svetlost Rasad na prozorskoj dasci Izduživanje rasada


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.