Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje rasada
  • 07.03.2023. 07:30

Voda iz slavine nije pogodna za zalivanje rasada

Najbolje je koristiti kišnicu, filtriranu ili vodu koja je zamrznuta i zatim otopljena. U koje vreme je najbolje zalivati?

Foto: Depositphoto/galsand
  • 278
  • 48
  • 0

Voda je od vitalne važnosti kod setve i uzgajanja rasada. Ona pokreće procese klijanja i nicanja u semenu i neophodna je za dalji rast i izgradnju biljnog tkiva. Potreba za njom zavisi od biljne vrste, faze u kojoj se biljke nalaze, kvaliteta supstrata, temperature, gustine setve, vlažnosti supstrata i vazduha.

Voda iz slavine nije pogodna za zalivanje, jer je tvrda, odnosno sadrži dosta soli kalcijuma, magnezijuma i drugih. Pored toga sadrži sredstva za dezinfekciju. Najbolje je koristiti kišnicu, filtriranu ili vodu koja je zamrznuta i zatim otopljena.

Zalivna norma

Kako bi se ubrzalo nicanje, seme se dan ranije potapa u tečnost. Najbolje je kada se koristi rastvor ili čaj koji će istovremeno obaviti dezinfekciju semena.

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina

Pre setve supstrat se dobro zalije. Tokom uzgajanja rasada ne treba preterivati, jer će previše vlage rezultirati propadanjem korena, listovi žute. Supstrat ima manje vazduha.

Budite oprezni s količinom (Foto: Depositphoto/Scharfsinn)

Voda ne sme da bude prehladna i prevruća. Optimalna temperatura se kreće od 20 do 25ºC. Nema potrebe da se prokuvava.

Mladim biljčicama možemo naštetiti prekomernim zalivanjem. To povećava rizik od pojave bolesti, ali i štetočina. Obratite pažnju na učestalost i količinu zalivne norme, redovno provetravanje. Od trenutka kada se pojave, mlade biljke su veoma osetljive kada je u pitanju snabdevenost vodom.

Zalivanje u jutro

Svakoj vrsti treba pristupiti zasebno, jer imaju različite zahteve. Paprika i paradajz su umereni potrošači i smeta im prevlažna sredina, dok krastavac voli nešto vlažniji supstrat.

Jutro je najbolji termin da se obavi ovaj posao. Posle nicanja zalivanje se obavlja jednom u tri do četiri dana. Kada sadnica formira prvi pravi list smanjuje se i time potiče razvoj korena. Povećava se zalivna norma, a sprovodi se samo jednom u sedmici ili dva puta na većim temperaturama. Za biljke koje vole vlagu, zalivanje je obavlja dva puta nedeljno.


Tagovi

Uzgajanje rasada Voda iz slavine Filtrirana voda Doba dana Zalivanje rasada Zalivanje ujutru


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!