Pretraživanje tekstova
Milenko Šimšić i dalje čuva svoj krompir u trapu ispod ambara.
U vreme kada nisu postojali rashladni uređaji, frižideri i zamrzivači, seljaci se se dovijali da duboko u zimu, pa i do proleća, sačuvaju povrće i voće, manje sirovo, a duže suvo meso. Najjednostavniji način je bio da se iskopaju trapovi, duboko u zemlji i u njih ostavi ono što ljuti mrazevi ne mogu uništiti.
Trap su, sinovi domaćina kuće, ako ih je imao, kopali na posebno odabranom mestu u dvorištu blizu kuće kako bi se, ono što se u njega skladištilo, lakše donelo do prostorija u kojima su ukućani boravili.
Ovaj deo dvorišta morao je da bude "ocedit", da se ne pojavljuje voda u kišnom periodu ili vremenu kad se otapaju veliki snegovi, često i u "rustu", zemljišta bogatom kamenim koji se pri kopanju osipa i kruni. Milenko Šimšić iz višegradskog sela Žlijeb, smeštenog ispod stenovitog masiva planine Dikave u Bosni i Hercegovini, priča da su trapovi nekada bili na nekom malom brežuljku.
"Iskopala bi se rupa u zemlji, dubine i do dva metra, onda se obložila lučevim daskama, popatosila bi se, a postavljeno je nekoliko direka koji su držali krovnu konstrukciju. Krov je obavezno bio 'na dve vode' kako bi se voda lakše slivala i ne bi prodirala u unutrašnjost trapa", priseća se Šimšić.
U davna vremena nije bilo ni najlona i nepropustljivog material pa je često, ko je imao, stavljao krov od lima razvaljenih buradi. Sve je to zatrapavano velikim slojem zemlje, one koja je iskopana prilikom kopanja trapa.
"Posebna pažnja posvećena je bila izgradnji što manjih vrata, tek tolikih da bi se mršav čovek mogao u njega zavući. Bila su od drveta, a za vreme velikih mrazeva na njih bi domaćice stavljale izanđalu ručno tkanu ćebad od vune, koja su bila dobar izolator", kaže ovaj domaćin.
Tako izgrađen trap bio je spreman da u njega domaćin lageruje prvenstveno krompir. Temparatura je ovim skladištima stalna od 12 do 15 stepeni Celzijusovih tako da krompir ostane nesmrznut i do naredne sadnje.
"U posebnu pregradu su se ostavljale i jabuke, i to u slamu koja ih je dodatno oblagala. U njega je ostavljana i repa i tikva, ali ona ne bi dočekala proleće jer su njom hranjene domaće životinje", dodaje Šimšić.
Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 odsto struje
On ističe da se u trap moglo stavljati i meso u toku leta da bi se bar na neko vreme sačuvalo od visokih temparatura i ne bi pokvarilo.
Svako vreme nosi svoj napredak. Tako su se i trapovi godinama modernizovali. U selu Žlijebu domaćini su kasnije trapove pravili ispod salaša, ambara, sušara za meso tako što ispod njih iskopaju rupu, oblože je kamenom ili izbetoniraju.
"U jedan takav moj rođak je mogao da uskladišti i dve tone krompira što je za to vreme bilo pravo čudo", govori ovaj domaćin koji i dalje čuva svoj krompir u trapu ispod ambara.
Njegova kuća je jedina "živa" u ovom selu. Ostale su same, domaćini pomrli, a deca odselila u gradove. Padaju stare ograde, zarastaju njive, rastinje niče po livadama. A stari dobri trapovi se obrušavaju u dvorištima napuštenih seoskih kuća i pitanje je vremena kad će se samo pominjati da su tu nekad bili.
Tagovi
Selo Žlijeb Višegrad Trap Trapovi Milenko Šimšić Skladištenje povrća Čuvanje namirnica
Autorka
Više [+]
Marijana Simanić je diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njen hobi.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 4 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 4 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 4 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.