Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 01.09.2022. 16:00

Šta je važno kod vađenja, sušenja i skladištenja krtola krompira?

Na sposobnost čuvanja deluje termin i uslovi vađenja iz zemljišta, brzina sušenja i uslovi čuvanja.

Foto: Depositphoto/firefox
  • 189
  • 27
  • 0

Važan faktor u čuvanju krompira je njegova zrelost. Najčešće se termin određuje prema stanju nadzemne zelene mase. Kada se ona osuši vreme je za berbu.

Drugi pokazatelj je kada palcem protrljamo po površini krtole koja ostaje čitava kada je spremna za vađenje iz zemlje, a skida se kada je tkivo mlado i nije dozrelo. Kada su prerano izvađene, a površinski sloj je pretanak, dolazi do propadanja i brzog širenja truleži.

Vremenski uslovi

Na uspešnost čuvanja krompira veliki uticaj imaju vremenski uslovi prilikom vađenja. Kada je toplo i zemlja suva, krtole se vade čiste i brzo prosuše na vazduhu tako što ih prostremo u tankom sloju. Najbolje da to uradimo na mestu koje je senovito.

Previše vlage tokom radova vađenja produžava vreme sušenja (Foto: Depositphoto/blinow61)

Međutim, ako s poslom zakasnimo i krtole ostanu predugo u vreloj i suvoj zemlji dolazi do njihovog isušivanja što se negativno odražava na sposobnost čuvanja. Previše vlage tokom radova vađenja produžava vreme sušenja, dok višak vlage pogoduje razvoju truležnih oboljenja koje dovode do propadanja uskladištenog roda.

Priprema i čuvanje

Nakon što smo izvadili krompir iz zemlje potrebno ga je pripremiti za skladištenje. Sušenjem se uklanja vlaga s površine i iz unutrašnjosti, čime se osigurava formiranje kompaktne pokožice. Nikada ne bacajte krtole, jer na mestu oštećenja i nagnječenja se brzo javljaju bolesti.

Optimalna temperatura prilikom vađenja i sušenja je do 20 stepeni Celzijusa, a bitno je da se sušenje obavi što brže pazeći da temperaturne vrednosti ne budu ispod 12 stepeni Celzijusa.

Krompir pakujte u drvene gajbice, mrežaste ili platnene vrećice (Foto: Depositphoto/Grigorenko)

Neophodno je obezbediti dobru ventilaciju i rasturiti rod u jednom sloju. Po potrebi obavite prevrtanje i uklanjanje loših primeraka.

Celi proces traje deset dana, a zatim se obavlja pakovanje u drvene gajbice, mrežaste ili platnene vrećice.

Svetske berze: Krompir doseže rekordne cene, dve kulture pojeftinile

Za odlaganje odaberite suvu, mračnu i hladnu prostoriju s dobrom ventilacijom. Temperatura ne sme biti preniska kako ne bi došlo do izmrzavanja. Optimalna za čuvanje je između dva i četiri stepena, a vlažnost ne treba da prelazi 70 odsto.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Krtole Vađenje krompira Sušenje krtola Čuvanje krompira Skladištenje krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.