Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje voluharica
  • 02.05.2020. 07:30

Kako se rešiti voluharica u bašti, voćnjaku i usevima?

Tokom godina s blagim zimama i suvim prolećima možemo očekivati veliki broj voluharica, a postoje razni načini kako da ih se rešimo iz bašti, voćnjaka i useva.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 1.644
  • 31
  • 0

Najčešći i ekonomski najštetniji poljski glodari su voluharice, a razlikujemo poljsku (Microtus arvalis) i vodenu (Arvicola terrestris). Vlažne i kišovite jeseni i zime ne odgovaraju njihovoj populaciji, a u godinama kada su zime i proleća blagi i suvi, razmnožavaju se u velikom broju.

Obe vrste uzrokuju štete kopajući hodnike u zemlji i ostavljajući rupe na površini. Stvaraju humke nad zemljom, hrane se biljnim kulturama i plodovima rasutim nakon berbe, ali grickaju i korenje mladih voćaka ili korenastog povrća. Velike štete prave na lucerištima i detelištima koja se godinama ne obrađuju, pa na tim mestima mogu mirno da se razmnožaju i hrane.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

Postoje razni načini odbijanja voluharica iz bašte, ali trebalo bi da budete svesni da ih je teško oterati. Stoga je najbolje kombinovati što više metoda.

Preventivne mere - obrada zemlje i košenje

Obrada zemljišta je vrlo efikasan način smanjenja oštećenja od strane voluharica, jer uklanja biljni pokrov, uništava njihove hodnike, a ponekad neku od njih i usmrti. Zbog obrade, jednogodišnji usevi često imaju manji broj ovih glodara nego višegodišnji.

Žetvu žitarica treba obaviti uz što manje osipanje, a nakon toga obaviti plitko letnje oranje kako bi se oštetili hodnici koje kopaju i smanjila njihova populacija. Dubokom obradom zemlje u jesen uništavaju se njihova legla i smanjuje populacija.

Preventivne mere u voćnjacima su košenje i iznošenje trave, postavljanje žičane mreže na dno voćnjaka ili oko svakog stabla, a preporučuje se i međuredna obrada zemljišta. Takođe, prilikom berbe treba paziti da na zemlji na ostanu plodovi.

Prirodnim metodama protiv voluharica

Voluharice imaju osetljivo čulo mirisa i sluha, zato se u njihove tunele stavljaju razne materije koje ih odbijaju poput crnog i belog luka, orahovog lišća, ali i riblje glave i ljudska kosa. Na krajevima parcela preporučuje se sadnja čičoke (Helianthus tuberosus) koja ih mami te drži podalje od ostalih brazda.

Rešite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Od bazge se može napraviti prirodni repelent tako da se dva kilograma lišća i mladica potopi u 10l vode i ostavi par dana da fermentiše sve dok se na površini tečnosti ne pojavi pena. Kasnije se procedi i bez razređivanja sipa u aktivne rupe.

Postoji i veliki broj grabljivica koje se hrane voluharicama poput lisica, sova, kućnih mačaka, kuna, jastrebova.

Zvukom i vibracijama oterajte voluharice

U njihove rupe i na ostalim mestima u bašti mogu se ukopati i plastične boce i to ukoso kako bi vetar mogao da struji i otera ih zvukom. Na malim površinama se u zemlju može zabiti i gvozdena motka i nekoliko puta dnevno udariti čekićem po njoj kako bi zvučni talasi oterali glodare, ali kod ove metode je potrebno puno strpljenja i vremena.

U trgovinama postoje i razni uređaji koji svojim vibracijama mogu odbiti voluharice, ali i krtice. Međutim, prema iskustvima mnogih - to baš i nije efikasno.

Rodenticidi

Hemijska sredstva za suzbijanje glodara su rodenticidi za suzbijanje voluharica i krtica u ratarstvu i povrtarstvu, industrijskom i ukrasnom bilju, voćnjacima i vinogradima, pa i na livadama i pašnjacima. Prilikom primene treba paziti da u kontakt sa otrovom ne dođu druge životinje.


Tagovi

Voluharice Suzbijanje voluharica Vodena voluharica Poljska voluharica Prirodne metode Rodenticidi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]