Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krtice
  • 21.12.2019. 10:00

Rešite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Krtice u samo pola sata mogu da iskopaju i do sedam kilograma zemlje, a to najbolje znaju vlasnici bašta, koji se bore protiv njih čak i u ovim hladnijim mesecima.

Foto: Pixabay/Bruno Glätsch
  • 6.730
  • 410
  • 0

Krtice, male životinje iz porodice Talipidae, nastanjuju rahla tla koja im obezbeđuju dovoljno hrane, odnosno zemljišta bogata raznim sitnim životinjama poput puževa, insekata i kišnih glista.

Poljoprivrednici ih smatraju velikim štetočinama jer uništavaju gredice, tek posejene ili posađene biljke na način da potkopavaju i čupaju korenje ili zatrpavaju tek iznikle biljke, a kopanjem krtičnjaka narušavaju izgled bašti i travnjaka.

Međutim, krtice mogu da budu i korisne jer se hrane larvama štetnih insekata, a mogu da jedu i mladunce miševa i voluharica, larve žičnjaka i hrušteva (gundelja). Ipak, osim hranjenja raznim štetočinama, hrane se i kišnim glistama što direktno utiče na pogoršanje strukture i plodnosti tla.   

Krtice u samo pola sata mogu da iskopaju i do sedam kilograma zemlje, a to najbolje znaju vlasnici bašta koji se bore protiv njih čak i u ovim hladnijim mesecima. Budući da su zaštićene i nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta sisara i zabranjeno je njihovo fizičko suzbijanje, potrebne su razne biološke metode i prirodna sredstva kako bismo ih se rešili iz bašta, dvorišta, zasada i sl.

Kako da se otarasite krtice na potpuno prirodan način

Suzbijanje krtica agrotehničkim merama

Najprihvatljiviji način suzbijanja je primena agrotehničkih mera jer su krtice osetljive na uznemiravanje uzrokovano preoravanjem, a poželjno je i valjanje tla, freziranje, drljanje pa i košenje.

Vodom protiv krtica

Pre same upotrebe vode treba utvrditi koji su krtičnjaci aktivni. Kada padne mrak sve krtičnjake potrebno je ugaziti, a ujutro proveriti koji je najveći. U njega se stavi crevo za vodu, a voda pušta oko 20 minuta. Vodom nećete da ugrozite život krtica jer su one odlični plivači, a njihovi hodnici imaju dovoljno vazduha da mogu da prežive.

Krtice ne vole buku i vibracije

Još jedan način je da se presečena plastična flaša stavi u krtičnjak na način da se vrh prazne flaše (bez čepa) ukopa u krtičnjak. Tako se  stvara zvuk vetra koji će u podzemnim hodnicima da iritira krticu. Buka i vibracije mogu da se stvore i konzervom koja se stavi na štap kroz otvor za piće, a kako vetar duva tako će i konzerva udarati o štap i proizvoditi zvukove. Štap od trske takođe može da bude od koristi u borbi protiv krtica. Potrebno je da štap dužine dva metra zabodete u zemlju do dubine od 60 centimetara. Tokom vetrovitog perioda trska će da stvara zvuk koji krtice ne podnose i pobećiće sa tog područja.

U prodaji postoje i brojni uređaji koji proizvode zvukove i teraju krtice, ali važno je da znate da je potrebno više njih, a i da je neizvesno koliko će ove zvučne metode biti efikasne jer se krtice sa vremenom naviknu na zvukove. Zato je uređaje potrebno menjati svakih nekoliko nedelja.

Zamke

Barijera u zemljištu koja bi mogla da pomogne da se rešite krtičnjaka pravi se tako da se iskopa kanal širine oko 30 centimetara i dubine oko 70 centimetara oko čitave parcele i ispuni šljunkom. Osim šljunka, može da se postavi i zaštitna mrežica koja sprečava prolazak krtice.

Mirisni repelenti

Jedan od prirodnih recepata je primena ricinusovog ulja. Tri kašičice ulja pomešaju se sa litrom vode i tom mešavinom zalije se krtičnjak. Miris ovog ulja odbiće ih. Takođe, ne mogu da podnesu ni miris limuna pa možete da natopite vatu sa limunovim sokom i stavite u krtičnjak. Ne podnose ni miris zove pa se i njeni listovi mogu staviti u vodu i ostaviti četiri dana na suncu i nakon toga procediti i razrediti u odnosu 1:5 i zaliti krtičnjak. Takva smesa, osim krtica, tera i štetne gusenice. Kod ovih načina treba imati na umu da su krtice najaktivnije u vreme od 5 do 10 sati, a u poslepodnevnim satima odmaraju.  

Ne vole ni miris mačaka i pasa pa se njihov urin i izmet može posuti po krtičnjaku ili se smotuljci njihovih dlaka stavljaju u hodnike krtičnjaka. Mogu da se ubace i raspadnute riblje iznutrice jer ne vole miris ribe, a ne podnose ni biljke iz porodice mlečika koje luče miris iz korena. Hodnici se mogu zatrpavati i duvanom koji nikako ne vole.

Koje biljke svojim mirisom teraju krtice?

Osim prethodno navedenih mirisa, takođe im smetaju mirisi cimeta, ljute paprike, belog luka koji se može saditi ili se može jedan čen prepoloviti i zabiti u zemlju, rena, nane, kadifice i zumbula.


Tagovi

Suzbijanje krtica Krtice Štete Bašte Travnjaci


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.