Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje krtica
  • 08.03.2019. 08:00

Koje biljke svojim mirisom teraju krtice?

Mnoge biljne vrste imaju miris koji je neugodan za krtice. Repelentne biljke ne deluju brzo, ali je njihova primena laka, ekonomična i deluju dekorativno u baštama.

Foto: Pixabay/Tabble
  • 9.951
  • 420
  • 0

Krtice su osetljive na mirise, a mnoge biljke imaju miris koji je nepodnošljiv za njih. Ovu meru borbe protiv prisustva krtice treba shvatiti kao preventivnu i dodatnu meru, a nikako kao osnovno sredstvo u teranju krtice iz bašte ili voćnjaka.

Mnogobrone biljne vrste će nam pomoći da naša bašta postane neprivlačna za krtice. Zbog njihovog mirisa krtice će radije odabrati okolne površine na kojima ne rastu ove biljke. U tu svrhu će nam pomoći, lekovite i začinske biljke, ukrasne biljke. Čili paprike, limun, zova, narcis, biber, beli luk, pasulj, bob, pasji jezik, mlečika krtičarka, kockavica, cimet, crna ribizla i mnoge druge biljke se mogu iskorititi da svojim mirisom oteraju ili spreče naseljavanje krtica u našoj bašti.

Biljke repelenti sigurnu nisu efikasne poput nekih drugih metoda, ne deluju brzo, ali je njihova primena laka, ekonomična, deluju na druge štetočine (nematode, voluharice) i ulepšavaju baštu. 

Beli i ukrasni luk

Miris belog luka je pravi pomoćnik u borbi protiv mnogih štetočina. Krtice nisu izuzetak među štetočinama. Što smo više posadili belog luka po bašti to ona postaje manje privlačna za krtice i one izbegavaju ovakve površine. Takođe, dobrim se pokazalo da se krupniji čenovi belog luka preseku po pola i utisnu u zemlju na razmaku do 5m. Ovu aktivnost treba često obnavljati.

Sitno nasečen beli luk se može ubaciti u kanale ili rupe za sadnju. Ukrasni cvetni luk se sadi oko gredica i bašte.

Limun

Miris limuna je neprijatan za krtice. Najjednostavnije je da se kore limuna preostale nakon ceđena limunovog soka ubacimo u hodnik krtičnjaka i zatrpamo zemljom. Drugi način je da krpu ili papir namočimo sokom od limuna i na isti način zatrpamo u hodnik kojim prolazi krtica.

Miris ricinusa

Krtice ne podnose ni miris ricinusovog ulja. Pomešajte tri kašike ricinusovog ulja sa litrom vode. Ovim rastvorom preliti krtičnjak ili natopiti krpu i zatrpati u aktivnu rupu ili hodnik.

Divlji zumbul

Divlji zumbul, posebno Scilla siberica, ima oštar miris lukovica koji je veoma neprijatan za krtice.

Carska kruna

Smatra se da ova višegodišnja biljka iz porodice ljiljana ima miris lukovica koji podseća na miris lisice koja je prirodni neprijatelj krtica i da zbog toga krtice izbegavaju površine na kojima raste.

Kadifica

Još jedna vrsta cveća čiji oštar miris tera krtice. Osim krtica kadifice čiste zemljište od nematoda.

Mlečika krtičarka

Mlečika krtičarka ili biljka krtičarka je otrovna biljka iz porodice mlečika. Njen miris je izuzetno neprijatan krticama, a ukoliko krtica slučajno tokom kopanja kanala pregrize njen koren ona umire zbog sadržaja otrovnih materija iz korena.

Mahunarke

Površine na kojima su posejane mahunarke, poput boba ili pasulja, krtice manje naseljavaju.

Menta pepermint i pelin

Ove dve lekovite biljke su veoma zahvalne za uzgajanje. Osim što su jekovite i dekorativne njihov miris je neprijatan za krtice.

Suvi začini

Suvi biljni začini imaju jak miris koji je iritirajući za krtice. Tucana ljuta paprika, biber, cimet su samo neki od začina iz kuhinje koji se mogu koristiti u borbi protiv krtica. Začini se ubacuju i zatrpaju aktivne hodnike.

Duvan

Miris duvana ne odgovara krticama. Suvi list duvana ili ostaci opuška se zatrpaju u aktivan hodnik.

Trula hrana

Miris povrća, voća i druge hrane je veoma neprijatan za krtice. U aktivne hodnike i krtičnjake treba zakopati manje količine hrane koja truli.

Mirisi ovih biljaka su neprijatni i za voluharice.


Tagovi

Krtice Repeentne biljke Bijne vrste Bašta Lekovite začinske bijke Ukrasne bijke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.