Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mandarine
  • 28.05.2020. 07:30

Kako uspešno gajiti mandarinu u saksiji?

Gajenje citrusa je ponekad pravi izazov, a za prve plodove treba dosta truda, ali i strpljenja. U nastavku saznajte kako uspešno uzgajiti mandarinu u saksiji.

Foto: JumpStory
  • 16.769
  • 256
  • 1

Već je poznato da su plodovi citrusa bogat izvor vitamina, magnezijuma, kalcijuma, fosfora i kalijuma, ali njihova vrednost su lepo zimzeleno lišće i beli cvetovi intenzivnog mirisa. Briga o ovoj vrsti voća ponekad može da bude pravi izazov, a mi vam donosimo savete kako da ih uspešno gajite u saksiji u kući ili okućnici.

Iako mandarine smatramo biljkama toplijih krajeva jer su poreklom iz Jugoistočne Azije, a uspešno se uzgajaju na Mediteranu, one pripadaju citrusima najotpornijim na niske temperature. Tako mogu da prežive i do -4°C.  Mandarine ne vole ni previsoke temperature pa ih je u tom slučaju dobro držati u senci.

Osigurajte drenažu i dovoljno prostora za rast korena

Citrusi mogu da se gaje iz semena ili sadnice, a trebalo bi da imate na umu da uzgoj iz semena traje dugo i da ćete prve plodove čekati i do sedam godina. Zato se više isplati kupovina sadnica, jer će one brže doneti plod.

Kako da odnegujete sadnice južnog voća?

Saksija u koju se sadi trebalo bi da bude veća od korena kako ne biste morali prebrzo da je presađujete, a kako piše gardeningknowhow, trebalo bi da bude oko deset centimetara slobodnog prostora od korena do dna. Trebalo bi da odaberete saksiju koja se pri vrhu ne sužava jer će vam biti otežano održavanje i presađivanje biljke. Važno je da pre sađenja na dno stavite kamenje zbog drenaže pa zatim da sipate supstrat za sađenje.

Rezidba limuna u saksiji - kada je najbolje vreme?

Kod kupovine supstrata najbolje bi bilo da odaberete onaj koji je prilagođen gajenju citrusa i zbog toga dobro čitajte deklaracije. Nakon što biljku posadite, stavite je na mesto sa puno sunca. Idealno je da ima oko pet do šest sati sunčeve svetlosti, a najbolje su južne ekspozicije. Važno je da je redovno zalivate pri čemu vlagu možete zadržati i pomoću malča.

Presađuje se za tri do četiri godine, a za prvi prinos treba strpljenja

Kako piše citrus.com, stablo mandarine je manje u poređenju sa drugim citrusima, a može da poraste od tri do četiri metra visine iako orezivanjem može da se skraćuje. Čim korenje 'proviri' kroz rupe na saksiji, vreme je za presađivanje u veću, a to bi trebalo obavljati svake tri do četiri godine.

Kod iznošenja na otvoreno, nakon zime, stablo postepeno prilagođavajte spoljnim uslovima kako biste sprečili gubitak lišća, a isto je i kod unošenja u jesen. Obavezno ga unesite pre prve pojave mraza.

Mandarine je dobro prihraniti jednom mesečno tečnim đubrivom koje je bogato azotom i fosforom ili onim koje je prilagođeno za citruse, savetuje plantinstructions.

Zašto limun u saksiji ne sazreva na vreme?

Za prinos bi trebalo malo strpljenja i to oko tri, četiri godine. Podsećamo, pisali smo i o tome zašto limun u saksiji ne sazreva na vreme, a isti razlozi važe i za mandarine.


Tagovi

Mandarine Gajenje mandarine Mandarine u saksiji Citrusi Južno voće Uzgoj mandarine u saksiji


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.