Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj limuna
  • 02.04.2020. 07:30

Zašto limun u saksiji ne sazreva na vreme?

Ukoliko su plodovi limuna dobre veličine, ali još uvek zeleni to može biti posledica niza faktora koji deluju na njihov rast, razvoj i zrelost.

Foto: JumpStory
  • 2.013
  • 31
  • 0

Stabla citrusa pa tako i limuna su zahtevnija za održavanje od nekog drugog voća, ali ukoliko želite da uzgajate plodove u svom okruženju onda je to vredno truda. Treba napomenuti da limun dobija plodove tek tri do četiri godine nakon sadnje, pa je važno imati strpljenja. Kasnije drvo rađa jednom do dva puta godišnje pogotovo u odgovarajućoj klimi.

Kako da uzgojite limun iz semena?

Najbolji plodovi rastu iz prolećnog cvetanja, a ona traje dva meseca. Zreli plodovi se mogu brati gotovo celu zimu, od novembra pa sve do aprila ili maja. Drugo cvetanje nastupa isključivo u pogodnim uslovima i započinje u avgustu, a traje do kraja septembra. Plodovi se mogu brati u maju, odmah nakon zadnje berbe zimskih plodova.

Međutim, ukoliko su plodovi limuna dobre veličine, a još uvek zeleni i ne sazrevaju na vreme, to može biti posledica niza faktora, piše themicrogardener.

Sazrevanje može trajati i do devet meseci

Jedan od razloga je da plodovi možda još uvek nisu zreli, pa ćete u tom slučaju morati biti strpljivi i pričekati. Sazrevanje zavisi od klime i uslova, a može trajati do devet meseci, ali i duže. Važno je da tokom te faze stablu omogućite dovoljno vode i hranjivih materija.

Zašto limun odbacuje lišće?

Poput ostalih citrusa i limunu je potrebna redovna vlaga za održiv i zdrav rast, te za stvaranje sočnog ploda. Kako raste stablo tako raste i njegova potreba za vodom, a preporučuje se zalivati ga kišnicom. Suša i vrućina, ili nedostatak prostora zbog premale saksije u kojoj raste, su takođe, neki od razloga zašto je plod zelen.

Važna je starost i zdravlje stabla

Stablo limuna je prvenstveno usredsređeno na rast korena i to mu je prioritet, tako da se većina energije usmerava upravo na to kao i na rast lišća. To može dovesti do velikog napora, a i do toga da jedne do dve godine ne bude ploda, naročito ako im nedostaje hraniva.

Poznato je da limun ima visoke zahteve prema hranivima. Potrebna im je sezonska prihrana tako da se hraniva dodaju u zemlju ili supstrat u saksiji kako bi im se omogućio zdrav i snažan rast. Blago kisela pH reakcija tla i organske materije koje sporo oslobađaju azot pomoći će održavanju normalnog rasta limuna.

Nedostatak toplote i sunčeve svetlosti  

Zrenje mogu usporiti hladnoća i oblačno vreme s malo sunca, ali i prevelike vrućine. Ukoliko se stablo nalazi u saksiji možete ga premestiti na sunčanije i toplije mesto koje će ujedno uticati i na prinos.

Rezidba limuna u saksiji - kada je najbolje vreme?

Ako je stablo posađeno u zemlju treba ga orezati radi boljeg provetravanja i prodora više svetlosti. Takođe mogu mu i neke susedne biljke oduzimati svetlost, pa treba i na to obratiti pažnju.

Kultivar i količina plodova

Koliko dugo treba sazrevati plod limuna zavisi od sorte kao i uzgojne podloge. Postoje veće i manje sorte, a kod manjih je sazrevanje plodova brže. Količina plodova na stablu takođe utiče na brzinu sazrevanja. Stablo s velikom količinom plodova, lišća i slično mora omogućiti hranjive materije na više mesta, a ono ima i veću potražnju za vodom pa ukoliko mu se ne omoguće dovoljne količine to može usporiti zrenje što će rezultovati manjim plodovima.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m u visinu, sa sjajnim listovima, belim cvetovima jakog mirisa i osvežavajućim plodovima. U odgovarajućem... Više [+]

Tagovi

Limun Uzgoj limuna Sazrevanje limuna Zrelost limuna Zelen plod


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao