Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 13.05.2020. 18:00

Kalcijum iz mleka jača i štiti biljke - kako da ga iskoristite?

Mleko sadrži mikro i makro elemente, a u bašti može da se koristi za različite namene, kao sredstvo za zaštitu od patogenih mikroorganizama, ali i štetočina, pa kao i za đubrivo.

Foto: Lucija Bencarić
  • 8.771
  • 1.283
  • 1

Mleko je važna prehrambena namirnica, ali se pokazalo i kao odlično sredstvo za zaštitu, jačanje i rast biljaka, pogotovo u povrtarstvu i cvećarstvu. Tretiranjem biljaka mlekom, na površini se stvara tanki sloj koji ih štiti od prolaska mikroorganizama, gljivica i virusa. Na taj se način biljkama jača imunitet, a i lakše usvajaju i iskorišćavaju hraniva iz zemljišta. 

Mleko sadrži mikro i makro elemente kao što su kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i gvožđe.

U bašti može da se koristi za različite namene, kao sredstvo za zaštitu od patogenih mikroorganizama, ali i štetočina, pa kao đubrivo.

Bogato kalcijumom - elementom važnim za rast biljke

Nedostatak kalcijuma je česta greška u intenzivnom uzgoju voća i povrća danas. Ovaj element pojavljuje se u celoj biljci, a najvažniji je za proces rasta. 

Njegov deficit se prvo zapaža na mladom lišću, pa usporava razvoj korenovog sistema kao i same biljke. Pri dužem nedostatku dolazi do pojave nekroze lišća, koje se često uvija, kao i poleganja biljke (slabljenje ćelijskih zidova).

Važnost pojedinih makrohraniva u ishrani biljaka

Simptom koji upućuje na nedostatak kod paradajza i paprike je mrlja smeđe boje koja može preći u crnu na dnu ploda. Ona se postepeno širi i plod trune, a bolest se naziva vršna trulež. 

Preventivna zaštita od plamenjače tokom leta

U borbi protiv plamenjače paradajza prirodnu zaštitu predstavlja mleko. Ako ste u mogućnosti, najbolje je izabrati sveže, neobrađeno kravlje ili kozje mleko, pa ga pomešati sa vodom u razmeri 1:10. Dakle u jednoj litri vode umešajte jedan decilitar mleka. Smesu promešajte, pa biljku poprskajte sa svih strana, posebno na naličje lišća. Postupak treba da se ponovi svakih sedam dana.

Sirutka na krastavce, papriku i paradajz, ali i vinovu lozu

Sirutka je poznata kao nusproizvod u proizvodnji sira. Nakon mlečno-kiselinske fermentacije odvaja se sir i ostaje tečnost - sirutka. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala, mikroelemenata, proteina, vitamina, aminokiselina. 

Za tretiranje biljaka, sirutka treba da ima temperaturu od 20 do 25°C. Dovoljno je jedan do dva decilitra sirutke razblažiti sa jednim litrom vode i dobro promešati. Kako bi se poboljšala efikasnost preparata, može se dodati i 10 kapi joda.

Za krastavce i vinovu lozu se može primenjivati i nerazblažena sirutka, ali se tada smanjuje broj tretiranja u kojim se koristi.

U kombinaciji sa soda bikarbonom daje još bolje rezultate

Soda bikarbona se često koristi u kulinarske svrhe, ali i kao sredstvo za čišćenje. No, svoje mesto ima i u zaštiti bilja. U 10 litara vode stavi se jedna litra mleka i kašika sode bikarbone, pa se sve pomeša. Ovaj se preparat najčešće koristi u borbi protiv plamenjače i pepelnice.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Koristi se i za cveće, najviše ruže

Ruže su u proleće, posebno u sušnim razdobljima na udaru štetnika kao što su biljne vaši. Zaštitite ih mlekom razblaženim sa vodom u odnosu 1:2. Tretman ponavljajte svakih sedam do 10 dana tokom dva meseca.

Ako se ruke i alat tokom rada u povrtnjaku operu rastvorom mleka i vode u odnosu 1:1 - to će smanjiti pojavu bolesti.


Tagovi

Mleko Zaštita Bolesti Štetočine Plamenjača Kalcijum Soda bikarbona Ruže Sirutka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]