Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodno sredstvo
  • 09.05.2020. 18:00

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Soda bikarbona je potpuno prirodno jedinjenje pomoću koje mogu da se naprave prirodna sredstva za zaštitu bilja, a više o načinu delovanja, pripremi i primjeni saznajte u nastavku.

Foto: Martina Popić
  • 106.935
  • 1.082
  • 1

Ukoliko ste privrženi ekološkom načinu uzgoja, onda informacija o korišćenju sode bikarbone u bašti za vas može biti korisna, jer ovo sredstvo sprečava razvoj patogena i parazita koji napadaju biljke.

Soda bikarbona je natrijum bikarbonat i ljudi se često pitaju da li je ona prirodno jedinjenje? Da, ona je potpuno organski dodatak u bašti i zapravo je hemijsko jedinjenje koje se nalazi u izvorima i gejzirima. Deluje tako da povećava pH vrednost lišća i na taj način onemogućava klijanje gljivičnih spora.

Koristi se u zaštiti povrća, voća i cveća od štetočina poput stenica, crvenog pauka, puževa, lisnih vaši i bolesti kao što su pepelnice, plamenjače, antraknoze i crne pegavosti.

Sredstva pravljena od sode bikarbone lako se pripremaju, jeftina su, dostupna svima, a postoji nekoliko recepata za njihovu primenu.

Dodajte ulje i deterdžent za bolje delovanje

Najjednostavnije sredstvo je da se 50 gr sode bikarbone rastopi u 10l vode, a prskanje takvim rastvorom preporučuje se svakih sedam dana, posebno nakon kiše, jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.

Takođe, za bolje delovanje, u dve litre vode dodajte kap biljnog ulja poput maslinovog, kap deterdženta za pranje posuđa i dve kašike sode bikarbone. Biljno ulje služiće kao fiksator, a deterdžent omogućava bolje raspršivanje sode.

Kod korištenja deterdženta pazite da ne sadrži izbeljivače, koji bi mogli štetno da deluju na biljke.

Soda se može koristiti i u kombinaciji s mlekom

Preparat u kombinaciji s mlekom se pravi tako da se u jedan litar mleka doda jedna kašika sode te umeša u 10 litara vode. Količina vode se može smanjiti, ali jako pazite na razmere, pa tada smanjite i količinu sode i mleka kako rastvor ne bi bio prejak, odnosno da ne bi spržio listove biljaka.

Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?

Ovo sredstvo delotvorno je i protiv krompirove zlatice jer one i njihove larve ne mogu da vare mleko. Takođe, soda bikarbona je dobra za uklanjanje pesticida sa plodova voća i povrća, a pomoću nje možete i da očistite svoj baštenski alat.

Primena sredstva

Pre primene sredstva preporučuje se da se biljke prvo prskaju samo vodom, a nakon toga pripremljenim sredstvom, koje treva da primenite temeljno po celoj biljci imajući na umu i donju stranu lišća, odnosno naličje.

Postupak ponovite nekoliko puta, ali pazite da ne oštetite biljku i ne koristite prejak rastvor, jer visoka koncentracija natrijuma može negativno da se odrazi na kulture. Osim toga, soda bikarbona može da se taloži u zemlji i upija gvožđe i kalcijum, što sprečava apsorpciju tih elemenata biljkama. Posledica toga je spor rast i žućkasto lišće biljaka.

Napomene: Kada koristite kućne priparate, prvo ih isprobajte na malom delu biljke kako biste bili sigurni da joj nećete naškoditi. Takođe, ne primenjujte sredstva kada je jako sunce i vrućina, jer će to dovesti do opekotina na biljkama.


Tagovi

Soda bikarbona Zaštita u bašti Prirodno sredstvo Gljivice Patogeni Soda bikarbona i mleko Prirodna zaštita biljaka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.