Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće u kanti
  • 17.02.2024. 07:30

Koje povrće se može uzgajati u kantama i na šta paziti?

Veliki je izbor povrća i drugog bilja koje se može uzgajati na ovaj način. Prvo na šta morate da pazite je veličina biljke u njenoj punoj veličini.

Foto: Depositphotos/bron.ronmckenzie.com
  • 658
  • 110
  • 0

Uzgoj povrća u kantama ima više prednosti. Lakše ćete kontrolisati navodnjavanje, čak postaviti sistem kap na kap, prihranu, ali i korove. Možete nadzirati i rasvetu, odnosno pomerati kantu zavisno od toga treba li biljkama više ili manje svetla. Takođe, preti li mraz, možete ih premestiti u zatvoreni prostor. Praktično je jer ih možete držati blizu kući i biljke brati sveže, po potrebi. 

Na šta paziti? 

Ono na što morate paziti je veličina biljke u njenoj punoj veličini. Tako će visoke sorte paradajza zahtevati potporu, ali i mesta za svoj korenski sistem. Salata u glavicama ne treba nužno dubinu kante, ali joj je potreban prostor za razvoj glavice. Korenasto bilje poput šargarepe, cvekle i slično. Zahtevaju i dubinu i prostor za razvoj. 

Možete ih posejati direktno u kante pa onda prorediti prema potrebi ili ih posaditi kao rasad

Važno je da kanta ima dobru drenažu što znači da treba da izbušite rupe, i to više manjih, kako bi višak vode mogao oticati. Možete ih postaviti na palete, poput ovih na naslovnoj fotografiji. U slučaju da ćete ih unositi u zatvoren prostor, tada koristite dve kante. Gornja će sadržavati supstrat i biljke, a u donju će oticati voda. Između možete postaviti kamenčiće, ciglice i slične predmete koji će upiti i zadržati vlagu. 

Koristite supstrat za uzgoj povrća. Možete ga izmešati na primer, sa zemljom od krtičnjaka. Sama kompostna zemlja nije dobra, nju možete koristiti kao dodatak. 

Šta uzgajati u kantama? 

U kanti možete uzgajati sledeće biljke: 

1. Paradajz odlično uspeva na ovaj način, ali pazite na sortu. Ako je visoka, biće mu potrebna potpora. U jednoj kanti posadite najviše dve biljke, a uz nju posejte bosiljak ili dragoljub. 
2. Paprici treba dosta vode i hraniva. Kao i kod paradajza, po jednoj kanti uzgajajte najviše dve biljke. 
3. Kod tikvica birajte sorte koje oblikuju grm, odnosno nemaju lozu. Na jednu kantu najviše posejte/posadite dve biljke. 
4. Krastavci razvijaju lozu pa im osigurajte podršku. Tri biljke na jednu kantu su maksimum. S njima se i u zemlji, a i u tanjiru dobro slaže mirođija. 
5. Lisnato bilje poput blitve, salate, raštana i slično. Takođe se može uzjati na ovaj način, ali pazite da imaju dovoljno mesta za razvoj. Razređujte ih, a mlade listove koristite za salatu ili smutije. 
6. Korenasto povrće kao što su šargarepa, peršun, rotkva, cvekla i slično zahtevaju prostora i u dubinu i širinu. Ako ih posejete pregusto, razredite ih na vreme. 
7. Luk, bilo crveni, crni ili beli odličan je za ovaj uzgoj ako ga mislite brati mlade. Lukovicama treba mesta u širinu. 
8. Krompir posađen u kantu može se vaditi po potrebi. Dakle, kada biljka procveta, možete vaditi veće krtole, a male ostaviti da se dalje razvijaju. 
9. Začinsko bilje je odličan izbor. Grmoliko poput ruzmarina i žalfije, tražiće dosta prostora što možete regulisati redovnim orezivanjem. U jednoj kanti možete uzgajati više vrsta i kombinovati ih po obliku biljke pa su tako dobra kombinacija majčina dušica, origano, vlasac, bosiljak i žalfija. 

Uzgajate li šta u kantama? Podelite svoja iskustva i pišite nam u komentar ispod teksta


Tagovi

Povrće u kanti Uzgoj u kanti Drenaža Tikvice u kanti Jupol kanta Paradajz u kanti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.