Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u martu
  • 09.03.2025. 07:30

Mart u bašti: Šta sejati na otvorenom, šta u zatvorenom?

Mnogi će ovih dana zasukati rukave i pojuriti u baštu. Visoke vrednosti temperatura koje očekujemo narednih dana omogućiće setvu mnogih biljnih vrsta, ali i dalje budite na oprezu.

Mart u bašti: Šta sejati na otvorenom, šta u zatvorenom?
Foto: Shutterstock/Julia Shutikova
  • 310
  • 18
  • 0

Polako, ali sigurno zakoračili smo u mart. Visoke vrednosti temperature do 20 stepeni Celzijusa narednih dana će mnoge izmamiti u baštu. Sve je veći izbor povrća koje možemo sejati na otvorenom, ali i dalje treba biti oprezan jer je za neke biljke bolje pričekati da se zemlja još malo ugreje.

Važno je spomenuti da sejanje u povišene gredice može pomoći jer se zemlja brže zagreva.

Setva na otvorenom

Biljke koje podnose hladnije vreme i setvu u martu su šargarepa (pazite da zemljište ne bude previše mokro), peršun, spanać, celer, blitva, bob, matovilac, rukola, cvekla, salata, grašak, rotkvice, luk i jari beli luk ukoliko ga niste posejali na jesen.

Prolećna setva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Krajem meseca, ako je zemlja topla i nema opasnosti od mrazeva u narednih nekoliko dana, možete posaditi rasad kupusa, kelerabe, kelja, raštana. U toplijim područjima od polovine marta se sadi i krompir.

Začinsko bilje koje može ići na otvoreno su mirođija, vlašac, menta, majčina dušica, žalfija.

Od polovine marta do polovine aprila seju se deteline i lucerka. Optimalni termin za setvu crvene deteline je krajem marta.

Dodatni saveti: Pre setve zemljište je potrebno aerisati i po potrebi obogatiti kompostom ili stajskim đubrivom. U područjima s hladnijim noćima korisno je koristiti agril foliju ili malč kako bi se mlade biljke zaštitile. Iako mart može da donese dovoljno padavina, u sušnim periodina važno je osigurati vlagu potrebnu za klijanje.

Povrće poput salate i rotkvice može se sejati u intervalima od dve nedelje kako bi se produžila sezona berbe (sukcesivna setva).

U zatvorenom

Ukoliko niste do sada, pravo je vreme za setvu biljaka koje ćemo presaditi u maju, a to su paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, prokelj, kupus, raštan, brokoli, karfiol, bamija, lubenica i dinja kao i začinsko bilje poput bosiljka i origana.

fedc
Sada je pravo vreme za setvu rasada (Foto: Maja Prištof Ničota)

Ako nemate plastenik ili staklenik, posudice sa semenom se mogu pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i prozirnom folijom ili celofanom. Ovo je važno jer na taj način osiguravate veću vlažnost i toplotu, u cilju boljeg i bržeg klijanja.

Proizvodnja rasada povrća tehnikom pikiranja

Možete ih sejati u veće posude, pa kasnije pikirati ili ih ostaviti u njima sve dok ne budete presađivali u baštu. Pazite da ih u tom slučaju ne sejete pregusto. Takođe, možete posejati svako sjme posebno u svoju posudu što će vam kasnije olakšati presađivanje.

Sadnja voćki

Dok još nije krenula vegetacija, sada je pravo vreme za sadnju voćki, ukoliko zemljište nije smrznuto i suviše vlažno, kao i presađivanje grmlja i manjih voćki.

Tokom ovog meseca trebalo bi prorediti i presaditi lekovito i začinsko bilje. U ovom mesecu se orezuje voće i žbunasto bilje koje cveta tokom ljeta, a među njima su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

Da li ste krenuli sa setvom u bašti? Pišite nam u komentarima ispod teksta!


Tagovi

Radovi Sadnja povrća Bašta Setva povrća Radovi u martu Rasad


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]