Evo nekoliko koraka koje treba da preduzmete kako biste osigurali da vaše povrće bude što boljeg kvaliteta do kraja sezone
Avgust je mesec kada paradajz i paprike uglavnom ulaze u završnu fazu svog plodonošenja. Iako se čini da je glavnina posla iza nas, upravo sada možemo da uradimo nekoliko važnih koraka kako bismo produžili berbu i osigurali da plodovi do kraja sezone budu što boljeg kvaliteta.
Prvi korak koji treba preduzeti jeste uklanjanje donjih listova paradajza, posebno onih koji su požuteli ili dodiruju zemlju. Ovo će poboljšati cirkulaciju vazduha biljke i smanjiti rizik od bolesti. Kod paradajza je preporučljivo ukloniti gornje izdanke. Ovo će omogućiti biljci da usmeri svoju energiju ka sazrevanju postojećih plodova, umesto stvaranja novih cvetova koji neće sazreti do kraja sezone.
Paprike, s druge strane, nije potrebno drastično orezivati već je dovoljno ukloniti bolesne listove ili preguste izdanke.
Ishrana u ovoj fazi treba da je umerena, ali ciljano usmerena. Najbolji izbor su tečna đubriva sa većim udelom kalijuma, jer upravo taj element pridonosi boljem sazrevanju i boji plodova. Pepeo od drva, ako ga koristimo u malim količinama, može da bude prirodni izvor kalijuma (mlado drvo kao reznice ostale nakon obrezivanja imaće veći sadržaj kalijuma od starih grana). Sa azotom u ovom periodu valja biti oprezan, jer on podstiče rast lišća na štetu plodova.
Ovaj mesec, kao i prethodni, nosi pojačani rizik od bolesti. Paradajz je najosetljiviji na peronosporu i sivu plesan, a paprike na biljne uši i crvene paukove grinje. Smrdljivi martini takođe uzrokuju štetu u mnogim baštama. Umesto jakih hemikalija, hobi baštovani mogu pribeći blagim, ekološkim preparatima. Čaj od preslice ili rastvor mleka razblaženog vodom mogu pomoći u sprečavanju gljivičnih bolesti na paradajzu, dok se dobri rezultati postižu kod paprika korišćenjem blagog rastvora sapuna ili ulja nim protiv štetočina.
Zalivanje takođe igra ključnu ulogu. Najbolje je to obaviti rano ujutru, direktno u osnovi biljke, kako bi listovi ostali suvi. Ovo smanjuje rizik od razvoja bolesti. Kod paradajza treba posebno voditi računa da se izbegnu nagle promene u količini vode, jer to može izazvati pucanje plodova, što je česta pojava krajem leta.
U kojoj su fazi vaše biljke, koje mere sprovodite? Pišite nam u komentarima ispod teksta!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka