• Bašta
  • 30.06.2021. 12:00
  • Pomoravski okrug, Miliva, Despotovac

Organizacija posla i iznajmljivanje bašti kao u Švajcarskoj - moguće i kod nas?

Ja sam se zalagao i predlagao da kod nas u gradovima bude kao na zapadu. Da svaki grad ima određeni broj parcela u okolini, odnosno bašte koje bi svako ko želi mogao da uzme u zakup, kaže Slobodan Stojanović iz Milive kod Despotovca.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.914
  • 379
  • 0

Penzioner Slobodan Stojanović iz Milive kod Despotovca nedavno je ubrao oko 100 kilograma graška u svojoj bašti od pet ari, u kojoj on i njegova supruga Milanka uzgajaju još i krompir, luk, paradajz i krastavac, zatim jagode, kao i stare sorte grožđa, a imaju i jedan nov zasad malina.

"Penzioneri smo i supruga i ja tako da imamo vremena da održavamo baštu i dvorište. Imamo dovoljno povrća za svoje potrebe, stavimo u zamrzivač ili supruga napravi zimnicu, a nešto i poklonimo prijateljima", kaže Stojanović.

Naš sagovornik ističe da mu je zadovoljstvo da radi u bašti.

"Rano se budim, oko pet ili pola šest. Kada ustanem uzmem motiku i odmah odem da sređujem baštu. Jutro je lepo za rad jer je mir i tišina, sveže je pa može da se radi. To mi je zanimacija, a i korisno je. Znam šta sam proizveo, znam da nisam prskao, znam da su moji proizvodi zdravi. Izbegavamo prskanje koliko možemo i tretiramo povrće uglavnom prirodnim preparatima."

Za svakoga ko želi u zakup

Naš sagovornik je godinama radio u Švajcarskoj i tamo video zanimljiv način bavljenja baštovanstvom.

"Selo može lepo da živi samo treba dobro da se organizuje. Ja sam se zalagao i predlagao da kod nas u gradovima bude kao na zapadu. Da svaki grad ima određeni broj parcela u okolini, odnosno bašte koje bi svako ko želi mogao da uzme u zakup. One obično imaju po dva ili tri ara", kaže Stojanović. 

Stojanović ističe da mu je zadovoljstvo da radi u svojoj "zelenoj oazi"

Naš sagovornik dalje navodi da svaka od njih ima drvenu kućicu za alat, ima vodu za zalivanje i kada ljudi završe sa poslom i vikendom odlaze tamo.

"Bavljenje takvim povrtarstvom je i korisno jer sami proizvodite svoju hranu, a i pozitivno utiče psihički jer je takva vrsta aktivnosti dobra za opuštanje. U Švajcarskoj država ih iznajmljuje na godinu ili dve. Ljudi sade po nekoliko vrsta voća ili povrća, neguju to, održavaju." 

Penzioner iz Milive kaže da je on, dok je bio u Švajcarskoj, mnogo radio tako da nije imao vremena za vrtlarstvo ali zato njegovi sinovi Goran i Igor, koji tamo žive, imaju takve iznajmljene vrtove. Takav rad ih podseća na zavičaj gde često dolaze.

Gradske bašte - rešenje za napuštene prostore

"To sve bi moglo da postoji i u Srbiji, samo treba da se naprave projekti. Međutim, to nema ko ovde da uradi", ocenjuje Stojanović.

Nagrađena rakija i od suvih šljiva

Osim povrća, naš sagovornik uzgaja i voće. U voćnjacima, ukupne površine oko jedan hektar ima 700 stabala šljive čačanska rodna, 40 kajsija i 40 trešanja, zatim ima jabuke, kruške, višnje.

"Prošle godine imao sam 11 tona šljiva, 10 tona sam prodao za rakiju i nešto sam pekao za nas. I sada imam naručene šljive tako da je rod unapred prodat. Ove godine očekujem malo manje prinosa nego prošle godine, mislim da će biti oko osam tona. Lepo je cvetalo ali je ova godina specifična, verovatno zbog mrazeva. Priroda je to, tu možeš samo da se prilagodiš, ne možeš mnogo da promeniš."

Od šljiva pravi i rakiju

Slobodan već godinama pravi rakiju od šljiva sa kojom je imao dosta uspeha na sajmovima.

"Dobio sam dve srebrne medalje za kvalitet na Novosadskom poljoprivrednom sajmu i to za rakiju Cunovača 1 koja je prepečenica i za Cunovaču 2 koja je napravljena od suvih šljiva. I ove godine sam na njihov zahtev poslao u Novi Sad rakiju od suvih šljiva iz 2009. godine na ocenu kvaliteta", navodi ovaj penzioner.

Švajcarska organizacija

Stojanović se nekada bavio i sušenjem voća, pre svega šljiva, kao i lekovitog bilja jer ima sušaru.

"Kapacitet sušare je hiljadu kila šljiva za 24 sata. Sušara stoji, prodajem je jer više nemam vremena da se time bavim. Da nas je više u porodici pa da radimo, a ovako bih morao da plaćam radnike, a to se ne isplati. Ranije sam kiselio i prodavao kiseo kupus, 2006. i 2007. godine, tada je radio samo Futog, tržište je bilo dobro, a sada ga ima dosta pa se ni to ne isplati."

Od plodova voća i povrća ostavljaju naravno i zimnicu

Od voća iz svojih voćnjaka Slobodan i Milanka prave džem, slatko, kompot, sokove i likere. Sve prirodno, bez konzervansa jer žele da jedu zdravu hranu kad već imaju mogućnost da je proizvode. Iako ima puno posla i u bašti i voćnjacima, Stojanovići kažu da dobrom organizacijom može mnogo toga da se postigne. I tome su se, između ostalog, naučili u Švajcarskoj.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja povrća Zimnica bez konzervansa Švajcarska Iznajmljivanje bašti Slobodan Stojanović


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ćuran zalutao u gepeku utomobila.