• Kako zalivati
 • 11.07.2020. 12:00

Revnosni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu sa ružom i s visine poprskaju - sve

Postoji nekoliko pravila kod zalivanja bašte i treba ih se pridržavati ako planirate nešto da pojedete iz svoje bašte.

Foto: Depositphotos/macor
 • 2.261
 • 305
 • 0

Duša me boli kada ovih dana gledam pojedine baštovane bez iskustva kako zalivaju svoje bašte. Mnogima od njih ovo je prvi vrt u životu, možda izazvan i korona krizom. Kad god mogu, upozorim ih, ali evo i za sve one do kojih ne mogu direktno da doprem. 

Pokušaću da budem slikovita. 

U našem urbanom vrtu imamo nekoliko pumpi za vodu na koju se većina sjati predveče, već oko 6, 7 sati jer, u 8 kreću da grizu komarci pa svi žele da obave zalivanje pre tog časa. 

Kad imam vremena da dignem glavu i gledam ko što radi (nije da sam zabadalo, ali primetim), vidim revnosne sugrađane kako u najboljoj nameri doslovno uništavaju svoje paradajze, krastavce, tikvice, paprike... koje su marljivo i uz puno truda proletos sadili.

Nepravilnim zalivanjem šokirate povrće

Šta rade? Napumpaju hladnu vodu u svoje kante sa ružom i onda onako sa visine, poprskaju sve - i listove i cvet, plodove, poneku pčelu koja se tu našla, a najmanje dobije deo kom je najpotrebnije - zemlja uz sam koren. 

Još i sad imam traume iz onog dela detinjstva kada su me učili kako se zaliva bašta. Postojalo je nekoliko pravila: 

 • Hladnu vodu možeš koristiti za jutarnje zalivanje;
 • Ako ćeš da zalivaš predveče, koristi odstajalu vodu (ako je pretopla, rashladi je);
 • Ako već moraš predveče da zalivaš hladnom vodom, čekaj da se zemlja malo rashladi - što kasnije to bolje;
 • Nikad, ali nikad ne zalivaj preko listova - što više uz zemlju i što više uz koren.

Kroz život sam naučila još njih: 

 • Između redova paradajza i paprike dobro je napraviti kanale (najbolje pri zagrtanju) i vodu sipati u njih - dobro ih natopiti;
 • Bolje je zalivati predveče jer tada voda ne ispari tako brzo kao usled dnevne vrućine, a i smanjuje se mogućnost stvaranja mikroklime za razvoj bolesti (plamenjača, pepelnica);
 • Biljke je dobro na vreme zagrnuti i malčirati (posebno krastavce i tikvice) jer to zadržava vlagu i provetrava zemlju;
 • Ostaviti deo korova uz bilje, njihov koren čuva vlagu, a ono pravi hlad. Paprike posebno vole da budu malo zakorovljene tako da, ne treba biti 'picajzla' u bašti ako baš nisi Šeldon Kuper ili Monika Geler;
 • Bolje je 'momački' zaliti jednom do dva puta nedeljno (ako je pretoplo i presuvo) nego 'piškiti' po zemlji svaki dan. Tako se koren razvija dublje do onih delova tla u kom ima vlage i kada mi mislimo da je suvo do središta zemlje. Kod tikvice i krastavaca je priča drugačija jer oni imaju plitak koren. Zato njih ili češće zalivajte ili malčirajte u debelom sloju. 

Koje su najčešće greške pri uzgoju paradajza?

Navodno ima još jedan trik koji sam danas pročitala - kako proveriti da li ste dovoljno zalili. 

Pola sata nakon uobičajenog zalivanja, u blizini iskopajte rupu od 20 cm. Ako je zemlja unutar rupe suva, niste napravili dobar posao. Ako je tu zemlja vlažna, dobro ste zalili. 

Dugo toplo leto je već počelo i čini nam se da ćemo na jesen svi imati dobro razvijene mišiće ruku i leđa. Ali, da bi se nečega i najeli, zalivajmo baštu "kako Bog zapoveda". 


Tagovi

Pravilno zalivanje Koliko često Zalivanje povrća Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Uzgoj krastavaca Voda


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Acimovicima ne treba more, oni su sebi napravili ambijent primorskog dvorista. palme, kaktusi, južno... Pročitaj celu belešku »