Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnja nega povrća
  • 28.06.2017. 18:30

Nepravilnim zalivanjem šokirate povrće

Zašto bundeve i krastavce ne smete zalivati po lišću, a salatu smete? Šta povrću čini hladna voda i šta kad nemate vremena svakodnevno da zalivate? Pročitajte nekoliko korisnih saveta!

Foto: kaboompics / Pixabay
  • 7.647
  • 292
  • 0

Natprosečno visoke temperature u junu od baštovana zahtevaju redono zalivanje, ako žele da imaju rod u svojoj bašti. Profesionalni proizvođači povrća osigurali su se sisitemima za navodnjavanje, a i iz iskustva znaju kako je najbolje da osiguraju vlažnost zemljišta.

Hobi baštovani, ako nemaju starije da ih tome nauče ili nemaju dovoljno iskustva, često greše baš kod zalivanja, a to pri ovako velikim vrućinama može biti kobno za povrće.

Zalivati direktno po korenu

Prvo pravilo je da se biljka zaliva pri samom korenu, nikako po lišću. Dakle, skinite nastavak sa kante za zalivanje i biljku, a to se posebno odnosi na osetljivi paradajz, sve vrste tikvi i bundeva, kao i krastavce koji su skloni plamenjači, zalivajte direktno po korenu.

Paradajz i papriku je čak najbolje zalivati tako što ćete izliti veću količinu vode u kanaliće između redova, znači još dalje od korena. Suprotno tome, lisnato povrće, kao što su blitva i salate, možete i poprskati i po lišću.

Rano ujutro i kasno naveče ustajalom vodom

Idealno bi bilo zalivati kišnicom ili barem ustajalom vodom, jer ako je jako hladna, direktno iz bunara ili vodovoda, šokiraćete biljku, pa će dati nekvalitetne plodove ili čak odbaciti cvet. Ako imate mogućnosti, nalijte vodu u kante ili burad i ostavite je preko dana ili noću. Ako danju toliko ugreje da voda naveče bude mlaka, možete je čak malo rashladiti.

Zalivati treba rano ujutro ili kasno naveče. Zalivate li preko dana, voda će brzo ispariti, pa je biljka neće iskoristiti.

Redovno zalivajte ili - malčirajte

Ako imate dovoljno vremena, zalivajte svaki dan, posebno tikve, bundeve, krastavce, papriku, paradajz, ali i šargarešu, cveklu. U slučaju nedostatka vode, plodovi će venuti, krastavci dati gorkast ukus, a šargarepa, cvekla i ostalo korenasto povrće biti drvenasti.

U slučaju da ne možete da zalivate svaki dan, pomozite sebi malčiranjem. Prekrijte zemlju oko biljke slamom ili otkosom. Nemate li ih, pomoći će i karton. Malč će duže čuvati vlažnost zemlje. Ne zaboravite okopati biljke. Na taj način ćete rastresti tlo, ali i sprečiti kapilarno isparavanje vlage.

Ne preterujte sa plevljenjem

Iako će mnogi preporučiti redovno plevljenje, ne bi trebalo opleviti baš svaki korov sa gredice. Koliko korov uzima vlage, toliko oko svog korena i zadržava vlagu, pa tako štiti zemlju, a i ostale biljke od suše. Paprika čak oko sebe voli "korov",ali naravno, ne tako veliki da je "pojede".

Foto: kaboompics / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vreme je spremanja zimnice. Valja predstaviti najbolje!