Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet baštovanima
  • 20.09.2025. 07:30

Šta orezati sada, a šta ostaviti za proleće?

Najveća greška koju baštovani prave jeste što požure i krenu da oblikuju biljke u jesen. Time otvaraju rane koje ostaju nezaštićene tokom zime.

Šta orezati sada, a šta ostaviti za proleće?
Foto: Shutterstock/Ludmila Kapustkina
73
20
0

Jesen baštovanima uvek otvara isto pitanje: šta rezati odmah, a šta ostaviti za zimu i toplije dane? Oni iskusni znaju da pogrešan rez u jesen može oslabiti biljku, učiniti je podložnijom mrazu i bolestima, dok preskakanje sanitarne rezidbe može značiti širenje štetočina po celom vrtu.

Pravilo je jednostavno - u jesen uglavnom čistimo, a u proleće oblikujemo.

U ovo doba godine naglasak je na sanitarnom uklanjanju. Sve što je suvo, polomljeno ili bolesno treba orezati i ukloniti iz vrta, jer takvi delovi biljke postaju izvor zaraze. Vinova loza, na primer, može se lagano prorediti od starih loza i viška zelenih izdanaka, iako se glavna rezidba obavlja tek u kasnu zimu. Maline i kupine traže odlučniji zahvat - izdanci koji su rodili ove godine uklanjaju se do zemlje, kako bi se mladim granama otvorio prostor za rast. Slično važi i za ribizle i ogrozd, koje je dobro prorediti i osloboditi od starih grana, kako bi ostali prozračniji.

Orah i lesku treba orezivati nakon odbacivanja lišća pa sve do kraja februara.

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Ni ukrasno bilje ne ostaje zanemareno u ovom delu godine. Ruže penjalice i grmolike ruže mogu se očistiti od precvetalih cvetova i suvih izdanaka, dok se jača rezidba čuva za proleće.

Lavanda se sada tek lagano skraćuje da zadrži oblik, a hortenzije metličaste i drvolike oslobađaju se ocvalih cvetova i preterano tankih grana.

Šta ostaviti za zimu/proleće?

Ipak, kod mnogih voćaka i ukrasnog bilja jača rezidba mora pričekati zimu kada voćka miruje i u krošnji nema hraniva. Ipak, orezivanje nakon berbe možemo započeti na sortama i delovima zasada koji su imali vrlo mali rod u protekloj vegetaciji. Jabuke, kruške i dunje orezuju se već od kraja novembra i sve do početka listanja. Osetljive vrste poput trešanja, višanja, breskvi, nektarina i šljiva možete orezivati nakon opadanja listova, a ako niste stigli tada, možete i pred proleće odnosno pre kretanja vegetacije. Ne zaboravite da je svaku ranu reza potrebno zaštititi voćarskim voskom.

Kada je najbolje vreme za rezidbu jabuke?

Isto pravilo važi i za ukrasne vrste koje cvetaju u proleće, poput magnolije, jorgovana i forzicije. Njihovo jesenje orezivanje značilo bi gubitak prolećnog cvata. Posebno je važno zapamtiti da se hortenzija krupnolisna ne dira u jesen, jer cveta upravo na prošlogodišnjim izdancima.

Rezidba aronije za formiranje oblika žbuna izvodi se prikraćivanjem biljke na dva do tri pupoljka posle sadnje, takođe najčešće u proleće.

Da zaključimo, uklonite bolesne i suve grane iz vrta, proredite gdj treba i pripremite ga za zimski san. U proleće će vas nagraditi zdravim, snažnim izdancima i bogatijim cvatom.


Tagovi

Rezidba Orezivanje Jesen Ruža Voćke Proleće


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!