Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 04.10.2016. 08:02

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Dobar voćarski alat će nam omogućiti da rezidbu izvedemo na najbolji mogući način. Kupite namenski alat i dobro ga održavajte!

Foto: Pixabay/blickpixel
  • 8.454
  • 251
  • 1

Bliži se vreme rezidbe, pa je potrebno da se obave pripreme za tu aktivnost. Bili mi profesionalni voćari, amateri ili vikend voćari, za uspešnu brigu o našim stablima potreban nam je odgovarajući voćarski alat.

Kvalitetan alat nam omogućava da rezidbu obavimo stručno, na najlakši i najbrži način. Za rezidbu koristimo različite makaze, noževe, ručne ili motorne testere. Svaki komad alata koji koristimo treba da je lak, da ne opterećuje ruku, ne stvara žuljeve, da je prikladnih oblika s ergonomskim ručkama, izrađen od kvalitetnih materijala (najbolje od čelika), da je oštar i da se lako oštri, da je upadljivih boja (lakše ga je pronaći kada se odloži u prirodi). Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućava lakši rad.

Održavanje alata

Alat koji se koristi za rezidbu treba održavati. Pre svake rezidbe alat treba dezinfikovati, a posle urađene rezidbe potrebno ga je dobro očistiti i naoštriti. U zavisnosti od broja stabala koja se orezuju i brzine tupljenja oštrica noževa zavisi i učestalost oštrenja. Tup alat za rezanje može da ošteti i zgnječi drvo, odnosno grane koje se režu. Kada se alat dobro održava i kada je dobro naoštren on tokom rezidbe ne oštećuje drvo, a rana od reza brže zarasta. Tako se sprečavaju oštećenja od insekata jer rana ne predstavlja otvor za ulaz prouzrokovača bolesti. Sav alat treba čuvati na suvom mestu.

Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućava lakši rad.

Makaze su osnovni alat u rezidbi. Mogu da se koriste za rezidbu ruža, ukrasnih grmova, voćnih stabala, vinove loze. Postoje različite makaze za različite namene. One mogu biti namenjene za orezivanje tanjih ili debljih grančica. Razlikujemo makaze sa jednom i sa dve oštrice. Za rezanje tanjih, zelenih i grančica koje još nisu potpuno odrvenile, kao i za rezidbu vinove loze najčešće se koriste makaze sa jednom oštricom.

Postoje, takođe, makaze sa različitim oblicima reznog tela: bajpas, anvil, rečet i druge.

Bajpas makaze (Bypass) su najpopularnije. Imaju konkavno i konveksno sečivo, odnosno sečiva u obliku polumeseca. Jedno sečivo hvata granu dok je drugo seče. Konkavno sečivo je uvek donje, a konveksno gornje. Rezidbom na ovaj način dobija se čist i ravan rez. Makaze treba da budu podešene i dobro naoštrene tako da mogu seći list papira. Rade na principu smicanja, klasičnih makaza. Obično se koriste za rezidbu ruža, vinove loze, kao i grančica koje nisu potpuno odrvenile. Ne koristite ih za sečenje grana iznad naznačene debljine jer ćete ih oštetiti.

Anvil makaze rade na principu noža. Traže manji napor prilikom rezanja u odnosu na bajpas makaze. Koriste se kod rezidbe suvog, mrtvog drveta i za orezivanje tvrdog drveta. Ukoliko se koriste za rezidbu zelenog, živog i mekog drveta veoma često dolazi do nagnječenja drveta.

Rečet makaze (Ratchet) prave rez u nekoliko faza, pa se koristi manja sila. Korišćenje je lakše, ali rezač treba da se navikne na njih. Veoma su slične anvil makazama.

Kuker makaze su još jedan model makaza veoma popularan među voćarima. Ove makaze imaju dva sečiva. Dobre makaze ovog tipa prave potpuno ravan rez, ali su teže od drugih makaza. Te makaze se često koriste u rasadničarskoj proizvodnji.

Makaze, takođe, mogu da imaju rotirajuću dršku. Prednost ovakvih makaza je ta što se prilikom rezidbe makaze sa rotirajućom drškom prilagođavaju pokretima ruke i tako se smanjuje pojava žuljeva na ruci.

Uredno oštrite alat i sprečite gnječenje grana

Prilikom kupovine makaza za održavanje voćnjaka važno je da izaberete makaze specijalno namenjene za voćarstvo. Makaze za ruže i vinogradarstvo nisu pogodne za rezidbu voćnih stabala. Za amatere je najbolje da se pri kupovini i izboru makaza savetuju sa poznatim, iskusnim voćarima - rezačima. Uverite se da izabrane makaze dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ukoliko ste levoruki izaberite makaze sa centralnim hvatanjem da biste izbegli opterećenje ručnih zglobova.

U većini slučajeva, za voćare amatere, dovoljno je da imaju neke od ovih makaza kako bi se uspešno brinuli o svojim stablima. Profesionalci će se u zavisnosti od zahteva rezidbe i pogodnosti makaza opredeliti za makaze kojima se postižu najbolji rezultati, odnosno one koje ne umaraju ruku i ne stvaraju žuljeve.

Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može da napravi ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.

Lupers (Loopers) su makaze sa produženim drškama i za rezidbu treba upotrebiti obe ruke. Zbog produženih drški koriste se za rezanje grana koje se nalaze visoko na stablu ili u unutrašnjosti krošnje. odnosno na teško dostupnim mestima. Odlične su za rezidbu vinove loze, malih stabala i grmova. Dugačke ručke omogućavaju orezivanje bez upotrebe velike snage.

Osim makaza sa dve dugačke drške za rezidbu sa zemlje se koriste i teleskopske makaze.

Testere su još jedan alat obavezan kod rezidbe debljih grana, a mogu biti ručne i sa dugim drškama. Dužina reznih zuba treba da je 5-7mm, uglavnom je dužina reznih zuba od 3-4mm. Zubi dobro naoštreni. Kod tupih zuba dolazi do nakupljanja piljevine i blokade testere u grani. Testere sa reznim zubima 1-2mm koriste se za rezidbu suvog ili tvrdog drveta. Sečivo ne sme da bude previše tanko. Tanka sečiva su podložna pucanju. Ručka treba da bude ergonomska i da ne klizi.

I testere mogu da imaju drške različite dužine, od malih do teleskopskih. Oblik sečiva testere može biti ravan ili lučan. Osim makaza i testera koristi se i voćarski nož. On treba da bude izrađen od kvalitetnog materijala.

Za veće voćnjake se koriste električne ili pneumatske makaze za brže obavljanje rezidbe i radova u voćnjacima. Pneumatske makaze mogu da budu povezane sa platformama koje nose kompresor i rezače.

Da bi vam makaze, testere i bilo koji drugi izabrani alat služili dugo potrebno ih je čuvati, ne bacati, držati čiste i suve. Redovno ga treba oštriti. Samo oštar alat može da napravi ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.

Foto: Pixabay/blickpixel


Tagovi

Rezidba Voćke Orezivanje Zimska rezidba Voćarske makaze Voćarstvo Voće Alat Makaze Voćnjak Testere


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]