Sve je izgledalo dobro, redovno ste zalivali, prihranjivali biljke, listovi su zdravi, ali "preko noći" su se pojavile žućkasto smeđe fleke na plodovima paradajza?
Ovih dana mnogi baštovani se žale na uočene promene na plodovima paradajza. Sve je izgledalo dobro, redovno ste zalivali, prihranjivali biljke, listovi su zdravi, ali "preko noći" su se pojavile žućkasto smeđe fleke.
"Po mojoj proceni to je fiziološki poremećaj naročito izražen kod paradajza gajenog na otvorenom. Čest je u ovim "promenama vremena"", rekla nam je Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr., komentarišući fotografiju ispod.
Paradajz sa malo zelene mase, plodovi nepokriveni listovima, kolebanja u temperaturi i vlažnosti zemljišta, visoke temperature - sve je to razlog takvih sitnih pukotina i lošeg razvoja nakon oplodnje (donji deo ploda je drvenast, izgleda kao da je zaražen Botrytisom), smatra Dombaj.
Iako protiv spoljašnjih temperatura ne možemo ništa, na nekoliko stvari treba pripaziti. Biljke treba zalivati rano ujutru ili kasno uveče, najbolje odstajalom vodom ukoliko ste u mogućnosti. Zalivajte biljke samo pri tlu, ne po lišću, kako ne biste omogućili širenje bolesti. Takođe, uklanjajte samo donje listove na paradjzu i zaperke, ne i gornje listove, kako plodovi ne bi bili previše izloženi suncu.
Leva fotografija sa naslovnice mogla bi pokazivati štetu od smrdljivih martina (zelene stenice, lat. Nezara viridula ili Halyomorpha halys) koji su sve češći problem u baštama, posebno tokom toplijih meseci.
Inače su se javljali u avgustu, ističe Dombaj, kada su plodovi bili zreli i crveni. Ukoliko ste primetili na naličju lista veliku grupu jaja illi hodanje stenica po biljci, šteta je definitivno od njih.
Oni isisaju sokove iz plodova, a posledice su sitne, bele tačkice na površini ploda, deformacije i tvrda područja ispod kožice te gubitak ukusa i mogućnost truljenja.
Pripremite se za napad zelene smrdljive stenice - kako je suzbiti?
Ukoliko uočite mlade stenice na povrću, što pre ih ručno uklonite kako ne bi napravili značajne štete te kako plodovi ne bi postali gorki i nejestivi. Možete ih potopiti u posudi s vodom. Mehaničko uklanjanje je zapravo najefikasnije jer insekticidi baš i ne deluju na ovu štetočinu.
Preporučuje se i primena prirodnih preparata, kao što je neem ulje ili onaj u kojem su potopljeni beli luk i čili paprike. Za ovaj drugi potrebno je u 1l vode skuvati dva do tri ploda čili paprike koje smo prethodno usitnili. Ovo radite u prostoriji s otvorenim prozorom, jer zavisno od ljutine paprike miris može biti vrlo nadražujući tokom kuvanja. Nakon što se ohladi, procijedite i razblažite vodom. Na 1l dodati 8 do 10l vode i prskati po biljkama.
Budite uporni, strpljivi i redovni u primeni jer je zaista teško rešiti se ove štetočine. Srećno!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka