Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni preparati
  • 13.05.2018. 19:15

Preparatima od povrća zaštitite drugo bilje

Povrće možemo iskoristiti za pripremu sredstava za zaštitu bilja, đubriva ili biostimulatora.

Foto: Pixabay.com/PublicDomainImages
  • 7.378
  • 453
  • 0

Povrće uzgajamo u našim baštama, na balkonima, ali ono može da se upotrebi za pripremu različitih preparata, koje možemo koristiti u zaštiti bilja. Dugačak je spisak povrća koje možemo koristiti za pripremu raznih fungicida, insekticida, biostimulatora ili đubriva. Preparate spremajte uvek sveže, jer su tada najefikasniji u zaštiti povrća.

Insekticid od listova i zaperaka paradajza

Pored toga što paradajz uzgajamo zbog ukusnih plodova, listove i zaperke možemo iskoristiti za pripremu insekticida, koji će zaštiti kupusnjače od leptira kupusara. Ovaj insekticid deluje na odrasle jedinke i larve. Dovoljne su dve šake biljne mase paradajza, koje prelijemo sa 2 l vode. Nakon što je odstojao najmanje tri sata, preparat je spreman za upotrebu i treba ga procediti.

Insekticid od čili paprike

Čili paprike se mogu koristiti za suzbijenje velikog broja štetočina: lisnih vaši, krompirove zlatice, mrava i drugih štetnih vrsta. Potrebno je u litar vode skuvati dva do tri ploda čili paprike, koje smo prethodno usitnili. Ovo radite u prostoriji sa otvorenim prozorom, jer u zavisnosti od ljutine paprike, miris može da bude veoma nadražujući tokom kuvanja. Nakon što se ohladi, preparat procediti i razblažiti sa vodom. Na 1l preparata dodati osam do 10 l vode.

Beli i crveni luk

Beli i crveni luk su pravi zaštitinici bilja koje uzgajamo. Od njih se mogu pripremati različiti preparati, koji su se pokazali veoma efikasni u borbi protiv štetočina i prouzrokovača oboljenja.

Insekticid, fungicid i biostimulator od belog luka

Beli luk je neizostavan kada su u pitanju organske bašte. On deluje na mnoštvo štetočina: lisne vaši, leptire, zemljišne štetočine, mrave, krompirovu zlaticu, buvače, tripse, šargarepinu muvu. Kao fungicid odličan je u zaštiti od poleganja rasada, ali i kao fungicid za starije biljke. Možemo ga koristiti preventivno, ali i po pojavi oboljenja. Odličan je u borbi protiv plamenjače, pepelnice, truleži, čađavice, bakterioza manjeg obima. Možemo ga koristiti u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova. Pokazao se i kao odličan biostimulator, posebno za paprike.

U litar vode potrebno je potopiti tri do četiri čena belog luka. Broj čenova zavisi od krupnoće. Ostavimo preko noći, sledećeg jutra procedimo. Dobijeni rastvor treba da ima lep miris na beli luk. Ukoliko je miris prejak, razblažite sa vodom. Tretiranje ponovite nakon pet dana.

Fungicid od crvenog luka

Lukovinu od crvenog luka ne bacajte, iskoristite je za pripremu fungicida, koji će biti zaštita od plamenjače, ali će delovati i kao insekticid. Dovoljno je potopiti 200 g lukovine u 10 l vode i ostaviti preko noći. Ovaj rastvor se procedi i biljke se tretiraju dva do tri puta u toku sedmice.

Insekticid od crvenog luka i kore citrusa

Ovaj insekticid je odličan protiv biljnih vaši. Uzeti po 200 g lukovine crvenog luka i kore citrusa, preliti sa 10 l vode. Ova smesa se kuva i treba da proključa. Skuvan rastvor se ostavi tri dana i nakon toga procedi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka.

Insekticid i fungicid od belog i crvenog luka

Beli i crveni luk se zajednički mogu koristiti u borbi protiv plesni i grinja. Ukoliko su plesni problem, ovim preparatom tretiramo zemljište, zalivamo. Potrebno je usitniti pola kilograma belog i crvenog luka i preliti sa 10 l tople vode. Ostavi se da fermentiše i kada prestane da peni, preparat je potrebno procediti i razrediti sa vodom u odnosu 1:10.

Insekticid od listova krompira

Krompir smatramo biljkom koju krompirova zlatica u potpunosti može da uništi, ali njegovo lišće se može koristiti u borbi protiv grinja. U 10 l vode potopite 1 kg do 1,5kg listova i ostavite potopljeno najmanje tri sata, nakon toga procedite i preparat je spreman za upotrebu. Ovaj preparat će biti delotvorniji ako pre potapanja u vodu usitnite listove krompira. Za bolje delovanje, prijanjanja na štetočinu, preparatu dodati malo biorazgradivog tečnog deterdženta.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Biljni preparati Eko preparati Insekticid Fungicid Biostimulator Čili paprika Beli luk Crveni luk Zaperci paradajza Krompirova zlatica Grinje Štetočine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]