Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Špargle
  • 13.05.2024. 09:00

Ukiseljene ili fermentisane špargle - evo recepta

Sezona im traje još neko vreme, ali da bismo u njima uživali cele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom.

Foto: Depositphoto/wollertz
  • 139
  • 42
  • 0

Sezona je špargli i treba iskoristiti njihovu dobrobit jer su izvor folne kiseline, vitamina B skupine, C i A vitamina.

Pune su vlakana zbog čega poboljšavaju zdravlje probavnog sistema. Sadrže inulin, posebnu vrstu ugljenohidrata koji razgrađuju bakterije debelog creva te tako pozitivno deluju na probavu. Imaju i diuretička svojstva. Dobar su izvor mangana, minerala u tragovima, ali i gvožđa.

Istovremeno su siromašne kalorijama. 

U našim se krajevima najčešće koriste zelene koje su blagog ukusa. Beru se od marta do jula. 

Ali, da bismo u njima uživali cele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom. 

Ukiseljene špargle 

Potrebno vam je 2,5 kg špargli, jedan srednji crveni luk, dva češnja belog luka, četiri do pet manjih čili papričica, 2,5 šoljice jabukovog sirćeta, 1,5 šoljica vode, četiri kašike šećera, dve kašičice soli, po želji kim, biber, seme slačice. 

Špargle operite i odsecite donje žilave delove. Luk narežite na komade, beli luk zgnječite. U teglu slažite luk, beli luk, papričice i špargle, tako da su stisnute jedna uz drugu. U posudu nalijte sirće, vodu, šećer, so, začine te kuvajte pet minuta. Ostavite da se malo prohladi te prelijte špargle, crni luk, beli luk i papričice. 

Dobro zatvorite poklopcem te stavite u veću posudu u kojoj je nivo vode do 3/4 tegle. Pazite da se tegle ne dodiruju, a ispod njih možete staviti i krpu. Kuvajte na vodenoj pari 20-ak minuta.

Ugasite vatru i ostavite u vodi dok se sve ne ohladi. Za konzumaciju su spremne za oko 10-ak dana. Čuvajte na mračnom i hladnom mestu. 

Fermentisane špargle 

Fermentisane špargle izvrstan su izvor probiotika. Priprema je vrlo jednostavna. Operite ih i narežite kao u prethodnom receptu. Takođe, možete koristiti crveni i beli luk, začine, lovorov list, sveže začinsko bilje. 

Izmerite povrće jer će vam na tu količinu trebati dva odsto soli. Poslažite sve u tegle. So otopite u vodi koje mora biti toliko da sadržaj staklenke bude prekriven barem dva centimetra. Pritisnite plastičnom rešetkom za zimnicu te na nju stavite teg ili teglu napunjenu vodom i slično. Bolje je koristiti veću teglu. 

Posudu dobro zatvorite i stavite na toplo mesto, na oko 25°C. Dva puta dnevno vrlo kratko otvorite teglu, tek toliko da izađu gasovi te odmah zatvorite.

Kakvo zemljište i negu vole zelene špargle?

Nakon dve do tri nedelje, zavisno od temperature, moći ćete da ih konzumirate. Da bi izdržale duže vreme, čuvajte ih na hladnom kako bi zaustavili ili barem usporili fermentaciju. 


Tagovi

Recept Sastojci Kako Zimnica od špargli Fermentisane špargle Ukiseljene špargle


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.