Prazna creva će da spreče kontaminaciju trupa prilikom klanja, a meso će da bude svetlije boje. Kako na kvalitet utiče stres i kako ga sprečiti?
Ove godine klanje svinja na mnogim domaćinstvima predstavlja veliki izazov, posebno na područjima gde su uvedene mere borbe protiv afričke kuge svinja i gdje treba ispoštovati sve zakonske odredbe i pravilnike koji su na snazi.
I bez obzira na to, ovom poslu treba pristupiti sa posebnom pažnjom jer se radi o pripremi hrane koja će da se jede narednih nekoliko meseci. Najvažnije je obezbediti sav alat i posuđe koji moraju da budu besprekorno čisti, a noževi naoštreni.
Dan pre klanja, najkraće 12, a najviše 24 sata, svinjama uskratite hranu kako bi potpuno ispraznile creva što će sprečiti kontaminaciju trupa fekalnim materijama i sadržajem creva u slučaju da dođe do puknuća. Takođe, smatra se da je meso svinje koja nije jela 12 do 24 sata ima karakterističnu, svetliju boju.
Pazite da sve vreme ima obezbeđen pristup vodi.
Sam proces klanja je veoma stresan za životinju, a što mu je više izložena to se više izlučuje hormon stresa, kortizol, koji pogoršava kvalitet mesa. Pod uticajem kortizola se menjaju fiziološki procesi u organima i tkivima. Dolazi do poremećaja u cirkulaciji krvi, što rezultira slabim oticanjem krvi nakon što svinju zakoljemo.
Zbog toga je potrebno da se životinja dan pre odmara i da se sa njom postupa što mirnije. Omamljivanje treba obaviti brzo, bez povlačenja životinje za uši, guranja i slično.
Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?
Posle omamljivanja i klanja pustite da zaklana životinja potpuno iskrvari.
Pripremite dovoljnu količinu vrele vode ako radite šurenje. Voda treba da bude zagrejana oko 65ºC, maksimalno do 84ºC u slučaju da koljete stariju svinju jer je njena dlaka tvrđa. Ako obavljate spaljivanje, pazite da sa gorionicima ne spalite kožu.
Uklonite svu nečistoću sa površine trupa i dobro operite čistom vodom.
Higijensko-sanitarni uslovi trebaju da budu ispoštovani i kada se klanje sprovodi u improvizovanim mestima. Opasnost od zoonoza je uvijek prisutna, a posebno onih koje mogu da se prenesu na čoveka. Jedna od njih je i trihinela pa je obavezno od svake svinje uzeti uzorak za pregled.
Simptomi trihineloze kod ljudi i zašto je pregled mesa obavezno uraditi?
Ljudi od nje mogu da obole tako što pojedu meso ili prerađevine u kome su bile larve ove štetočine. Može da se razvija samo kod sisara, i to kod mesojeda i svaštojeda, a termička obrada mesa pa i salamurenje ili sušenje nisu bezbedan način uništavanja uzročnika bolesti.
Tagovi
Autorka