Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kumstvo
  • 30.12.2023. 16:30

Znamo li značaj kumstva?

Kumstvo se ne odbija, ni u životu, ni u igri. A jedno kumstvo u privatnom životu i na sceni, krunisano je nagradom - laureatom prvog stepena, najvišim priznanjem za koreografsku minijaturu pod nazivom "Krug večnosti".

Foto: Sanja Dovečer
  • 203
  • 38
  • 0

Od 2017. godine, kada je kolo uvršteno na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, na festivalu Saveza kulturno - umetničkih društava, igračke grupe nadmeću se u izvođenju koreografskih minijatura.

Prva koreografska minijatura pod nazivom "Verom ka putu istine", nastala je pre dve godine i za temu je imala zajedništvo i ličnosti. Potom je usledila minijatura "Opstajanje", koja se bavi brakom i porodicom, dok je naziv ovogodišnje pobedničke minijature "Krug večnosti". Na taj način je, kako kaže đakon Aleksandar Panić, kompletiran svojevrstan triptih, što je bila želja autora i izvođača. 

Kumstvo nekad i sad

Kakve to veze ima sa kumstvom pojasnio je da kum nije samo formalna figura u životu pravoslavnog hrišćanina, već ima daleko veću važnost i ulogu koja podrazumeva stalnu prisutnost i uključenost u porodicu.

"Danas je možda izgubio na značaju u tom pravom smislu reči. Kumstvo nije samo svedočanstvo pred narodom. To je svedočanstvo pred Bogom, pred večnošću. Uloga kuma nije samo trenutna, u činu venčanja, krštenja ili podizanja slave. Uloga kuma je da bude prisutan u porodici celoga života", objašnjava đakon.

Kako umesiti i ukrasiti slavski kolač?

"Kum prilikom krštenja garantuje za onog koji se krštava, da je dostojan tog čina i da će živeti pravoslavno. Ukoliko onaj ko se krštava nije odrastao, već dete, onda kum garantuje da će to dete biti vaspitano u duhu pravoslavlja. Čak i ako ga roditelji nisu vaspitali, kum je tu i potrebno je njegovo prisustvo i aktivno učešće u životu porodice." 

Jedan od motiva da se izabere ova tema bio je prikaz praktične teologije, odnosno, pouke koje se šalju kroz različite aktivnosti u životu. Srpska tradicija predstavlja sintezu narodnog i crkvenog i jedno bez drugog je nezamislivo, ističe naš sagovornik.

"U minijaturi je simbolično prikazano kako, nakon krštenja i kumovog veselja, on uzima sveću koja je simbol Svete tajne krštenja, povlači se u stranu, ali ostaje u neprestanom bdenju, okrenut ka porodici i kumčetu."

Tradicionalno kumstvo se i dalje poštuje

Iako se decenijama unazad pomalo izgubilo značenje kuma u porodici, i dalje se poštuje tradicija da se kumstvo prenosi s kolena na koleno.

"Mi smo na ovaj način, kroz minijaturu, želeli da to bude kao učilo u praktičnom shvatanju teologije i pravoslavlja. Kroz igru se nešto može lakše objasniti jer živimo u vremenu koje je ubrzano. Ovako sažeto se lakše usvaja nego kroz razgovor ili čitanje. Kada se pogledaju sve scene minijature, može se doći i do određenih zaključaka o činu krštenja i kumstva", kaže Aleksandar Tomić, istaknuti folklorni stvaralac iz Valjeva.

Od napuštenog objekta do doma: Koliko njih se skućilo na selu?

Dragocen doprinos u ostvarenju minijature imala je i Nađa Gavrić koja se dugo godina bavila folklorom, a koja je kroz igru na sceni dočarala pojam roditeljstva. 

"U ovoj minijaturi su Nađa i đakon Aleksandar roditelji, oni su to i u privatnom životu i to je nešto što su oni preneli na scenu i što je imalo pozitivnog odjeka na publiku i žiri da nam veruju. Đakon Aleksandar i ja smo u privatnom životu kumovi i verujem da su svi mogli da vide tu naklonost i ljubav prema bratu u Hristu. Zato je za minijatura vežbana malo igrački, glumački još manje, ali je prikazana simbolika i pouka kako treba da se živi. Nas troje lično živimo takav život, poštujemo pravoslavne vrednosti i zato je ova minijatura imala takav uspeh", objašnjava Tomić.

Koliko će se kumstvo poštovati, zavisi pre svega od vaspitanja u porodici, kaže đakon. Sve je stvar kako nas neko nešto nauči, a među mladima postoji dosta onih koji prepoznaju prave vrednosti, bez obzira da li im je neko govorio o njima ili nije. Mi treba da budemo ponosni na naše porodice, na konđu i šajkaču, sveću i kadionicu i na kumstvo koje čini da veru čuva i veru vraća u krug, pa do večnosti. 


Tagovi

Kumstvo Nađa Gavrić Aleksandar Tomić Đakon Aleksandar Panić Crkva Običaji Kum na krštenju Kum na venčanju


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.