Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino od zove
  • 09.09.2019. 08:00

Zovine bobice - kako napraviti vino

Zovine su bobice odličan materijal za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 2.443
  • 64
  • 0

Zovine bobice pravi su izvor zdravlja jer sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Bobice dozrevaju u septembru, ipak pre konzumiranja se moraju termički obraditi. Mogu se sušiti za čaj, od njih se može napraviti sirup za imunitet ili ukusan džem. 

Napravite sirup od zovinih bobica

Takođe, zovine su bobice odličan materijal i za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta. 

Nakon što ste ubrali bobice, očistite ih od peteljki. Za jednu meru, potrebne su vam tri litre zovinih bobica

U veliku posudu zapremnine najmanje 10 litara, sipajte sedam litara vode i dva kilograma šećera te ovu mešavinu kratko prokuvajte mešajući kako bi se šećer otopio. Ostavite da se ohladi dok ne bude mlako, a onda dodajte izgnječene bobice. Bobice je najbolje gnječiti ručno, ali svakako u rukavicama jer će vam inače na rukama ostaviti tamno crvenu, gotovo crnu boju koje se nećete moći rešiti danima. Nemojte ih ni slučajno mljeti ili mešati u blenderu jer koštice ispuštaju gorku supstancu. 

Nakon što ste bobice dodali u slatku tečnost, promešajte i zagrejte do 80°C (tečnost ne sme uvreti). Nakon toga sklonite s vatre, pokrite i ohladite. 

U ohlađenu masu dodajte 20 g sitno smrvljenog vinskog kvasca. Dobro promešajte i sipajte u dve velike staklene posude. Najbolje u dva staklena balona od po pet litara. Kroz čep svakog balona provedite - cevčicu s učvršćenom gazom na spoljnjem kraju i vodom u čvoru cevčice koja će odvoditi ugljen dioksid i sprečiti ulazak sirćetnih bakterija. Čep i cevčica moraju dobro prianjati, a gaza služi da za vreme vrenja u cevčicu ne ulaze insekti. 

U radilici uvek mora biti vode kako bi se sprečio ulazak bakterija sirćetnog vrenja. Zato, ako ugljen dioksid isprazni vodu, sipajte drugu. 

Temperatura vrenja mora biti oko 20°C kako bi se proces optimalno završio. 

Nakon tri nedelje, mlado vino pretočite u sterilne boce. Kod pretakanja pazite da ne mućkate talog. Najbolje je koristiti veliku kašiku ili plastičnu posudu s ručkom i levak. Boce dobro začepite i ostavite polegnute u hladnom podrumu do upotrebe. 

Rok trajanja ovoga vina je nekoliko godina. 

Vino pijte razblaženo s vodom 1:1 (deci vina, deci vode), a možete ga piti i kao kuvano vino uz dodatak karanfilića i cimeta. 


Tagovi

Zovine bobice Vino od zove Vrenje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer