Zovine su bobice odličan materijal za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.
Zovine bobice pravi su izvor zdravlja jer sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Bobice dozrevaju u septembru, ipak pre konzumiranja se moraju termički obraditi. Mogu se sušiti za čaj, od njih se može napraviti sirup za imunitet ili ukusan džem.
Takođe, zovine su bobice odličan materijal i za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.
Nakon što ste ubrali bobice, očistite ih od peteljki. Za jednu meru, potrebne su vam tri litre zovinih bobica.
U veliku posudu zapremnine najmanje 10 litara, sipajte sedam litara vode i dva kilograma šećera te ovu mešavinu kratko prokuvajte mešajući kako bi se šećer otopio. Ostavite da se ohladi dok ne bude mlako, a onda dodajte izgnječene bobice. Bobice je najbolje gnječiti ručno, ali svakako u rukavicama jer će vam inače na rukama ostaviti tamno crvenu, gotovo crnu boju koje se nećete moći rešiti danima. Nemojte ih ni slučajno mljeti ili mešati u blenderu jer koštice ispuštaju gorku supstancu.
Nakon što ste bobice dodali u slatku tečnost, promešajte i zagrejte do 80°C (tečnost ne sme uvreti). Nakon toga sklonite s vatre, pokrite i ohladite.
U ohlađenu masu dodajte 20 g sitno smrvljenog vinskog kvasca. Dobro promešajte i sipajte u dve velike staklene posude. Najbolje u dva staklena balona od po pet litara. Kroz čep svakog balona provedite - cevčicu s učvršćenom gazom na spoljnjem kraju i vodom u čvoru cevčice koja će odvoditi ugljen dioksid i sprečiti ulazak sirćetnih bakterija. Čep i cevčica moraju dobro prianjati, a gaza služi da za vreme vrenja u cevčicu ne ulaze insekti.
U radilici uvek mora biti vode kako bi se sprečio ulazak bakterija sirćetnog vrenja. Zato, ako ugljen dioksid isprazni vodu, sipajte drugu.
Temperatura vrenja mora biti oko 20°C kako bi se proces optimalno završio.
Nakon tri nedelje, mlado vino pretočite u sterilne boce. Kod pretakanja pazite da ne mućkate talog. Najbolje je koristiti veliku kašiku ili plastičnu posudu s ručkom i levak. Boce dobro začepite i ostavite polegnute u hladnom podrumu do upotrebe.
Rok trajanja ovoga vina je nekoliko godina.
Vino pijte razblaženo s vodom 1:1 (deci vina, deci vode), a možete ga piti i kao kuvano vino uz dodatak karanfilića i cimeta.
Tagovi
Autorka