Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 26.08.2017. 18:30

Napravite sirup od zovinih bobica

Smatra se da su bobice zove najbolje sredstvo za jačanje imunog sistema. Odlično pomaže u borbi protiv virusa, koji izazivaju gripu i prehladu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 12.643
  • 255
  • 0

Bobice zove su ovo leto, zbog visokih temperatura, već zrele i spremne da ih uberete za zimu. A zašto to ne smete da propustite? Zato što sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Odnosno, sadrže materije koje jačaju imuni sistem i pomažu u borbi protiv virusa koji izazivaju gripu i prehladu. Čak se smatra da su ove bobice najbolje sredstvo za jačanje imunog sistema.

Obavezno skuvajte bobice!

Od njih možete praviti sirup, sirup za razređivanje, čaj ili džem. Bobice berite samo ako su zrele, jer tada imaju najviše lekovitih materija. Zrele su kada grančice bude crvenkaste boje, a bobice tamno crvene. Berite ih što dalje od saobraćajnica i teške industrije.

Kako biste što manje oštetili grm zove, berite ih pomoću makaza ili prilikom branja otkinite grozd kod prvih listova, u "kolenu" grančice. Pre konzumacije ih svakako morate skuvati, jer su inače otrovne.

Sirup za razređivanje

Bobice odvojite od grančice i operite od prašine i ineskata. Stavite u posudu toliko vode da bude dva prsta iznad bobica. Kuvajte na laganoj vatri, uz mešanje i kada ispari prst vode, ugasite vatru. Pričekajte da se ohladi da je možete procediti. Najbolje je cediti kroz sitniju cediljku i gazu.

Pripazite, bobice ostavljaju na rukama crvenu boju koju je teško oprati!

Nakon što ste ocedili, dodajte šećer (po želji, otprilike, na litru tekućine, 750g šećera), limunsku kiselinu i limun. Pošto bobice zove imaju specifičan i pomalo gorak ukus, dodajte štapić vanile ili sok narandže. Ponovno prokuvajte i vreli sirup sipajte u boce, dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sirup protiv prehlade

Postupak kuvanja bobica je isti, ali u ohlađeni sirup dodajte med i jabukovo sirće. Prilikom kuvanja možete dodati i đumbir i karanfilić. Med i sirće će služiti kao konzervans, ali sirup ipak čuvajte u frižideru.

U slučaju prehlade ili gripe, uzimajte po tri kašičice sirupa tri puta dnevno. Sirup mogu piti i deca, a ako im se ne sviđa ukus, pomešajte ga sa sokom.

Drugi načini korišćenja

Od bobica možete napraviti džem ili pekmez, po receptu koji inače koristiti. Možete ih sušiti i pripremati kao čaj. Sveže bobice možete zamrznuti i koristiti ih po potrebi, odnosno praviti sirup protiv prehlade kada je to potrebno.

Foto: Maja Celing Celić


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao