Pretraživanje tekstova
Jedna od važnih mera nakon berbe je jesenje prskanje voća preparatima na bazi bakra.
Danas (30. septembar) se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Uveče na zapadu i jugozapadu, a tokom noći ka sredi i u centralnim krajevima, ponegde sa slabom kišom, prognozira Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).
"U sredu, 1. oktobra, uglavnom na jugozapadu, jugu i jugoistoku, a od četvrtka do subote i u ostalim krajevima mestimično sa kišom, koja će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije preći u susnežicu i sneg", navodi se u novom agrometeorološkom biltenu.
Dnevne temperature u većini mesta biće od 9 do 13 °C. U nedelju i ponedeljak (5. i 6. oktobra) bilo bi suvo vreme.
Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima centralne, istočne i južne Srbije preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, u delovima jugozapadne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.
Protekli sedmodnevni period obeležen je toplim vremenom sa povremenom pojavom slabih padavina na celoj teritoriji Srbije. Uglavnom povoljni vremenski uslovi omogućavali su berbu preostalih ratarskih useva, voća, povrća i grožđa
"Vlažnost obradivog zemljišta je posle dosadašnjih septembarskih padavina uglavnom povoljna za pripremu i početak jesenje setve ozimih useva."
U voćnjacima je neophodno primeniti sve agrotehničke mere i ukloniti sve preostale plodove i oštećene grane kako izvor moguće zaraze ne bi ostao aktivan za sledeću sezonu. Jedna od važnih mera nakon berbe je jesenje prskanje voća preparatima na bazi bakra. Ovaj tretman je veoma značajan, jer smanjuje infektivni potencijal patogena koji prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima i rak ranama.
Izvori
Republički hidrometeorološki zavod Srbije
Tagovi
Prognoza RHMZ Setva Prskanje voća Agrotehničke mere Sneg
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!