Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja u jesen
  • 05.10.2019. 08:00

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Ukoliko još niste započeli sa uzgajanjem zimskog povrća, još uvek imate vremena da posejete i posadite veliki broj vrsta. Kraj septembra i oktobar su idealni za setvu i sadnju kupusnjača, crvenog i belog luka, raznih salata, šargarepe, korijandera, repe.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 20.835
  • 250
  • 0

Kako dani postaju sve hladniji većina povrtarskih vrsta završava svoj razvojni ciklus. Vreme je berbe plodova i većina baštovana i baštovanki odustaje od uzgajanja povrća tokom zime. Uobičajeno je da je proleće vreme setve, leto vreme sadnje, jesen berbe i zima planiranje setve za sledeću sezonu. 

Međutim, prava je istina da i tokom zime možemo da uzgajamo razno povrće i uživamo u njihovim ukusima. 

Mnogo je vrsta povrća koje mogu da se uzgajaju tokom zimskog perioda. Te vrste se seju i sade tokom jeseni i dostupne su nam tokom zime. U južnim predelima mogu da se uzgajaju na otvorenom dok se na kontinentu mogu uspešno uzgajati u plastenicima, niskim tunelima, prekrivenim gredicama. Zatvoreni prostor štitiće biljke od niskih temperatura, mraza, vetra, snežnih padavina. 

Ukoliko još niste započeli sa uzgajanjem zimskog povrća još uvek imate vremena da posejete i posadite veliki broj vrsta. Kraj septembra i oktobar idealni su za setvu i sadnju kupusnjača, crvenog i belog luka, raznih salata, šargarepe, korijandera, repe.

Kupusnjače

Kupusnjače podnose hladni period godine. Glavice kasnog kupusa dugo mogu ostati na njivi bez smrzavanja. Kelj i raštan mogu da se beru tokom čitave zime. Na jugu, kelj i raštika bez problema mogu da prezime na otvorenom.

Uzgoj raštana, kupusnjače bogate vitaminima i mineralima

U kontinentalnim uslovima, prezimljavanje i mogućnost berbe zavise od vremenskih prilika tokom zime. Zbog toga ih je bolje uzgajati u zatvorenom prostoru. Ove vrste su se prilagodile hladnoći. U njihovim listovima, skrob se pretvara u šećer i na taj način biljka se štiti od izmrzavanja. Ukus biljaka koje su bile izložene niskim temperaturama izuzetan je i daleko nadmašuje ukus biljkaka uzgojenih tokom leta.

Crveni i beli luk 

Obe vrste luka sade se u ovom periodu. U zatvorenom prostoru možemo ih saditi ukoliko želimo da ih konzumiramo kao mlade biljke tokom zime. Način sadnje i uslovi uzgajanja isti su kao i kod sadnje na otvorenom prostoru. Pošto ne uzgajamo luk za glavicu, gustina sadnje može da se poveća. Možemo iskoristiti malu površinu za proizvodnju mladog luka tokom zime.

Jesenja sadnja ozimog belog luka

Glavice arpadžika crvenog luka mogu se posaditi što bliže, skoro da se dodiruju. Kažem skoro da se dodiruju, jer su glavice koje se dodiruju podložne trulenju.

Razne salate

Teško je zamisliti zimu bez neke salate. Možemo uzgajati: rukolu, zimske sorte zelene salate, radič, matovilac, rudarsku salatu, endiviju, mizunu, cikoriju.

Koju salatu sejati u jesen?

Bez obzira o kojoj salati radi one će biti izvor mnogih vitamina, minerala i lekovitih materija koje ne možemo dobiti iz zimnice i sušenih proizvoda.

Blitva

Blitva je još jedna povrtna vrsta koja će nas nagraditi bogatom berbom zelenih listova. Kod setve blitve obratiti pažnju na izbor sorte. Letnje sorte neće dati dobar urod i podložnije su izmrzavanju.

Šargarepa

Šargarepa je odlično zimsko povrće. Uobičajeno je da se seje tokom proleća, jednom u sezoni. Međutim, setvom mrkve tokom čitave godine, naša kuhinja biće snabdevena mladom šargarepom tokom čitave godine. Ona može da uspe i na nižim temperaturama.

Pak Čoi

Pak Čoi je povrće sve popularnije kod nas. Tokom desetog meseca u plasteniku je dovoljno toplo da se pak čoi poseje, nikne i naraste. Za berbu biće spreman tokom decembra i januara.

Kako uzgojiti kineski kupus - pak choi

Korijander, mirođiju, bob, grašak, razne repe samo su još neke od vrsta koje možemo da posejemo i u ovo doba godine. 


Tagovi

Sadnja u jesen Sejanje u jesen Radovi u bašti Septembar Oktobar Zimsko povrće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.