Kao i ostalo zeleno, lisnato povrće, pak choi je povrće koje najbolje raste u hladnijem delu godine, u proleće ili u jesen. Možete da ga uzgojite iz semena, direktno sejanjem u bašti ili u zatvorenom prostoru dok ne dođe vreme za presađivanje.
Nije da nemamo dovoljno sopstvenog zelenog povrća koje se na našim prostorima uzgaja dugi niz godina, kao što su raštika, kupus, kelj, blitva i slično povrće. Ipak, dašak egzotike nikome nije naškodio, tim više kada povrće koje dolazi iz daleka, lako može da uspe i u našim uslovima.
Jedno od takvog povrća je i pak choi (Brassica rapa), odnosno kineski kupus koji još nazivaju i bok choi.
Kao i ostalo zeleno, lisnato povrće, pak choi je povrće koje najbolje raste u hladnijem delu godine, u proleće ili u jesen. Možete ga uzgojiti iz semena, direktnim sejanjem u bašti ili u zatvorenom prostoru dok ne dođe vreme za presađivanje.
Pak choi proklijaće za sedam do deset dana. Kao i kod drugih kupusnjača, godišnje možete da imate dve berbe.
Dakle, ako želite da ga imate u prolećnom periodu, seme posejte u zatvorenom prostoru tako da za presađivanje dođe odmah nakon prvih mrazeva, a kada razvije tri lista. Ili ga posejte direktno u zemlju. U slučaju jesenje berbe, sa setvom možete da počnete od polovine jula do prve polovine septembra. Podnosi temperature do minus pet Celzijusa i bere se pre jakih zima.
Pri visokim spoljnim teperaturama, pak choi brzo ide u seme.
Do zrelosti im je potrebno 45 do 50 dana.
Pak choi ne zahteva puno brige. Potrebno mu je humusom bogato i rastresito tlo i naravno, prihrana, kao i kod ostalih kupusnjača. Voli toplotu, ali ne direktnu sunčevu svetlost pa ga sejte u poluseni. Ima plitak koren pa mu je potrebno puno vlage, odnosno češće zalivanje u manjim količinama, navodi gardeningknowhow.
Seje se na razmaku od 15 do 20 centimetara, a ako je pregusto posejan, razredite ga.
Šta može da se seje po vrućini - dosta toga, uz nekoliko trikova
Dobro je posejati ga uz salatu koja će da ga zaštiti od napada kupusne kile. U slučaju napada muve kupusarke koja buši rupe na listovima i jede "srce" biljke, oko biljke pospite pepeo.
Redovno plevite korov kako ne bi "krao" hranljive materije koje su potrebne za uzgoj ovog povrća.
Pak choi se bere kada dosegne 12 do 18 centimetara.
Može da se konzumira u svežem stanju ili termički obrađen. U upotrebi je kao salata, varivo ili pečen.
Kineski kupus sadrži veće količine vitamina C, A i K ali i kalcijum, magnezijum i gvožđe. Tu su i antioksidansi poput luteina i zeaksantina.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.
Kineski kupus, kao što mu i ime kaže, potiče iz Kine. U Evropu su ga doneli misionari u 19. veku. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom jeziku... Više [+]Tagovi
Autorka