Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnja setva
  • 14.07.2019. 08:00

Šta sejati na mesto luka, krompira i graška?

Važno je šta ćete nakon čega posejati jer biljka koja je prethodno rasla na zemlji ostavila je u njoj svoj trag i imaće uticaja na biljke koje dolaze.

Foto: Depositphotos/york010
  • 18.046
  • 575
  • 0

Možda ste već povadili crveni i beli luk te potrošili gredicu mladog krompira, a grašak je sigurno već odavno obran. Ako su vam ove gredice još uvek prazne, svakako ovog meseca na njihovo mesto sadite novo povrće koje će dozrevati do kasne jeseni. 

Ipak, važno je šta ćete nakon čega posejati jer biljka koja je prethodno rasla na zemlji ostavila je u njoj svoj trag i imaće uticaja na biljke koje dolaze. 

Nakon luka nikako mahunarke

Nakon luka, belog ili crvenog možete posejati gotovo sve, samo ne ponovo luk ili mahunarke (grašak, pasulj, boranija i sl.). Ipak, preostaje vam još puno toga. Tu su tikvice ili bundeve koje će još uvek uspeti dati rod u mesecima koji dolaze. Pre nego što ih posejete, svakako obogatite zemlju humusom ili organskim đubrivom. Takođe, za brži rast, seme potopite u neki od biostimulatora rasta koje možete sami pripremiti. 

Biostimulatori na bazi algi za jače biljke

Ako vam je ostalo rasade paprike ili paradajza, možete ih posaditi na mesto luka. Pre sadnje zemlju dobro pođubrite. Naravno, na ovu će se gredicu dobro smestiti i neka od kupusnjača (kupus, kelj, brokula i sl.). Osim ovog povrća, tu je bela repa, zvana još švedska repa koja će doći taman za kiseljenje pred zimu. 

Kupusnjače odličan izbor nakon krompira

Osim iza luka, kupusnjače će odlično uspevati ako ih posadite na mesto krompira. Svakako im osigurajte dovoljno vode u sušnom razdoblju. Osim kupusnjača, tu je i praziluk koga možete posaditi na njegovo mesto. 

Praziluk: Princ povrća koji sporo raste i bogato nagrađuje

Osim povrća, na mesto krompira možete posejati i biljke za zeleno đubrivo koje će obogatiti zemljište. Odličan izbor je ozima raž. 

Iza krompira nikako nemojte saditi paradajz jer pripadaju istoj porodici, što znači da ih napadaju iste štetočine i bolesti. 

Šta posejati na mesto graška? 

Savršen izbor za sejanje nakon graška su krastavci. Još ako ste kao potporanj za grašak koristili mrežu, odlično će poslužiti krastavcima. Ako mogu krastavci, onda mogu i tikvice, tikve i sl. 

Sеjanje u trakama za pravilan razmak korenastog povrća, salata i cveća

Takođe, posle graška ovog meseca možete posejati i šargarepu ili peršun koji će dozreti pre zime. 


Tagovi

Letnja setva Nakon krompira Nakon graška Nakon luka Šta posejati Juli


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.